A legendás előadóművész, Hobo élete egy előadásban

facebook megosztás

„Halj meg és nagy leszel” című előadásával lépett fel szombaton Letenyén Földes László Hobo. A legendás előadóművész a monodrámában a saját életét mutatta be 14 stációban.

2015-ben adta elő először a Nemzeti Színház Földes László egyszemélyes darabját Vidnyánszky Attila rendezésében, akivel csaknem negyedszázada dolgoznak együtt. A 135 perces előadásban szó esik a művész gyermekkoráról, a családjával való kapcsolatáról és a számára meghatározó, Rolling Stones zenéjével való megismerkedésről. A stációkat összesen 14 dallal festik alá a darabban. 

- Ezek fontos dalok, de igyekezni kellett, hogy a korrajzot kövessék. Például a „Mindenki sztár” fontos dolgok vagy a „Bevonuló baka blues”. Most 78 évesen nem úgy néz ki, ha a mostani korhoz kötöm, amikor nem is kötelező a katonaság. Ezek ahogy mondta is, ezeket a stációkat festik alá, szerencsére mindegyikhez találtam dalokat. Legalábbis remélem - fogalmazott Földes László „Hobo”, előadóművész.

Hobo csaknem öt évtizedes előadói pályát követően is rendkívül aktív. Folyamatosan járja az országot előadói estjeivel, jövőre zenésztársaival ünnepli „Vadászat” című kultikus albumuk megjelenésének 40. évfordulóját, „Hobo-rádió” című lemezének pedig pénteken volt a bemutatókoncertje. Szerzeményeivel kapcsolatban úgy fogalmazott, mindig az igazat mondja ki, a közönség ugyanis nem ostoba és hamar rájön arra, ha átverik.

- Van egy „Utcazenész” című monodrámám, amit Vidnyánszky úr rendezett és eddig hétszer ment, jövő héten is lesz. Ehhez írtam egy pár dalt ilyen gyalázatosan, hogy „Nem vagyok én huligán, mert nem szeretne a babám!” és a „Vörös lámpa himnuszát”, hogy „Nem kell nekünk a twist, jobban szeretjük a KISZ-t”. Az úgynevezett magyar popzenének a történetét mutatja be ez a darab, nem a bluesest mert az nincs. Ezek közül a dalok közül, amit a darabhoz írtam egy jó párat felvettünk lemezre - tette hozzá Földes László „Hobo”, előadóművész.

A letenyei előadás a Déryné Program részeként valósult meg. Földes Lászlóval bővebb beszélgetést láthatnak mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.