A gyerekek online biztonságára hívják fel a figyelmet

facebook megosztás

Csak azt tegyünk meg az online térben, amit személyesen is megtennénk! Ezzel a mondattal hívja fel a figyelmet a gyerekek online biztonságára a megkérdezett szakértő. A digitális felületek használata számos veszéllyel jár a fiatalok számára, így a szülői felelősség ezen a téren hatványozódik.

Akár tetszik, akár nem, már a gyerekek életének is fontos részét képezik modern világ virtuális velejárói. A közösségimédia-felületek és a különféle weboldalak böngészése mára mindennapossá vált. A kapcsolattartás és a tanulás mellett azonban ezek használata veszélyeket is rejt. Jász Borbála, közösségimédia-szakértő hangsúlyozta, a kiskorúak sokkal korábban kezdenek okoseszközöket használni, mint ahogy arra mentálisan fel lennének készülve, így a szülői jelenlét és odafigyelés elengedhetetlen.

- Én azt mondom, hogy nem csak veszélyei vannak, ez egy nagyon fontos dolog. Mind a közösségi média, mind pedig bármilyen online használat során egy felkészítésre szükség van a gyerek részéről, hogy hogyan tud reagálni az olyan kéretlen tartalmakra, amelyek egyszerűen nem neki valók. Bármikor belefuthatunk egy olyan hirdetésbe vagy reklámba, ami nem a korának megfelelő. Nem olyan tartalmú, nem olyan vizuális megjelenésű. A skála nagyon széles, tehát a nem megfelelő tartalomfogyasztástól egészen az online zaklatásig és a bántalmazásig tud terjedni – fogalmazott Jász Borbála, a Kodolányi János Egyetem közösségimédia-specializációs tanárja.

A túlzott használat, az online zaklatás és a nem megfelelő tartalmak egyaránt komoly problémát okozhatnak, súlyos esetben akár tragédiához is vezethetnek. Sipos Edit, szakpszichológus kiemelte, bár sok esetben félnek segítséget kérni az áldozatok, a kanizsai páciensek körében jók a tapasztalatai.

online

– Tudni kell azt, hogy Nagykanizsán minden iskolában van iskolapszichológus. Megtanulták már a gyerekek, hogy az iskolapszichológus tud nekik segíteni, és önként megkeresik, illetve nagyon sok esetben tapasztaljuk azt, hogy nem maga az érintett keresi meg, hanem akár osztálytárs, barát, tehát valaki olyan, aki tud róla és segítséget szeretne kérni. Ugyanakkor gyakran kapunk jelzést szülőktől és pedagógusoktól is ilyen téren – mondta Sipos Edit klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus.

Sipos Edit hozzátette, az online jelenlét sok szempontból pozitív hatással lehet a gyerekekre, emiatt tiltással nem, de az eltöltött idő korlátozásával és a tartalmak szűrésével sok kellemetlenség megelőzhető.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.