Változások az orvosi ügyeletben

facebook megosztás

Jelentősen átalakul az ügyeleti rendszer november 1-től Zala vármegyében. A változások érintik a háziorvosi és a gyermekorvosi ellátást, valamint területileg is számos módosításra kell készülnie a betegeknek.

A februárban induló változásokat az idén egységesítik, a vármegyék hónapról hónapra lépnek be az új rendszerbe. Zalában az önkormányzati intézmények helyett, a következő hónaptól az Országos Mentőszolgálat látja el az ügyeleti feladatokat. Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény munkatársai eddig Nagykanizsa mellett, öt település ellátást végezték, a területek száma a jövő hónaptól jelentősen bővül. Az ügyeleti ellátás helyszíne – vagyis a Szekeres József utca azonban nem változik.

- November elsejétől a nagykanizsai járás, illetve a letenyei járás valamennyi településére és lakosára ki fog terjedni. Zala vármegyében négy helyen lesz ügyeleti ellátás, Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen és Lentiben. Úgyhogy akik eddig a zalakarosi ügyelethez tartoztak, azokat a továbbiakban a nagykanizsai ügyeleten fogják ellátni – mondta Stimeczné György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője.

Szintén módosul az ügyelet elérhetősége, amely innentől a 1830-as számon lesz hívható. A betelefonálókat a Zala Vármegyei Mentőszolgálat irányítási központjába kapcsolják, ahol a kikérdezést követően elküldik a beteget az ügyeletre, adott esetben a helyszínre irányítják a mentőt. Ez a változás érinti a felnőtt és gyermekellátási ügyeletet is. Utóbbi nem lesz 24 órás és a vármegyében csak két helyen, Zalaegerszegen és Nagykanizsán lesz elérhető.

- Maga az ügyeleti ellátás két részre fog tagozódni, egyrészt egy háziorvosi ügyeletre, amely 4 órától 22 óráig, illetve hétvégén 8 órától 2 óráig fog tartani, amikor a háziorvosok kötelező részvételével fog zajlani. Illetve azt követően 22 órától reggelig és 4 órától reggel 8 óráig, amely már háziorvosok, illetve mentőtisztek közreműködésével fog zajlani – hangsúlyozta a szakember.

A Zalát érintő változásokról az OMSZ egy október 25-i zalaegerszegi rendezvényen fog részletesen beszámolni.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.