Pánamerikai dallamok a Kőrösiben

facebook megosztás

Az 1982-ben alapított zenekar négy évtizede igyekszik bemutatni a közönségek az ecuadori, perui és bolíviai népzenét. Oktatási intézményekben ritkán lépnek fel, a felkérést azonban örömmel vállalták. Bár a vándorútjaikon saját maguk által gyűjtött dél-amerikai népzenék között találhatóak halotti énekek is, a gyerekeknek természetesen vidámabb dalokkal készültek. Koncertjeik sajátossága, hogy tradicionális andoki népviseletben, kecsua és spanyol nyelven énekelnek, olyan hangszerek kíséretében, mint a charrango nevű kicsi gitár és a fúvós hangszer, a quenacho.

- Mindegyik hagyományos andoki hangszer, amit használunk, van benne hegedű, de azt ők ugyanolyan hangolásra használják, mint mi a magyar népzenében. A játékmódja más nekik, ahogyan játsszák, bár hozzáteszem van másfajta hangolású is. A különböző hangszerek különböző vidékeket mutatnak meg, azt majd elmondjuk nekik, hogy innen zenélünk vagy onnan zenélünk – mondta Tárnok Ákos zenész.

A Kőrösi-iskolában fontosnak tartják, hogy a gyerekeket minél több nép kultúrájával megismertessék, így a fiatalok nyitottak legyenek a kulturális sokszínűségre. A koncertet a nyelvi hét részeként szervezték.

- A nyelvi hetek részeként meg szoktunk hívni, évekre visszamenőleg, meg szoktunk hívni valamilyen neves előadót, Bajzát Máriát, az Igricek együttest, a Bojtár együttest – emelte ki Molnár Gábor igazgató.

A Los Andinos fellépését nagy örömmel fogadták az iskolások, a zenekar a fiatalokat is igyekezett megénekeltetni a koncerten.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.