Elszakadás helyett együttműködés

facebook megosztás

A reformáció hónapja alkalmából hallhattak előadást az irányzatról a Zala Vármegyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezetének tagjai a Halis István Városi Könyvtárban. Hella Ferenc református esperes nem csak a mozgalom vallási, de kulturális és történelmi jelentőségét is kiemelte az összegyűlt szépkorúaknak. 

A reformáció nem csak az egyházat, de az emberek mindenkori életét változtatta meg alapjaiban – hangsúlyozta Hella Ferenc. Ennek köszönhetjük az információáramlás fejlődését, a nyomtatott könyveket, illetve az anyanyelven írott Bibliákat. Az előadás főként ezekre a változásokra, és az ezekhez köthető emberekre koncentrált. Az esperes úgy véli, a mai kor közösségi médiája is hasonlóan épül fel, mint annak idején a reformáció.  

- Annak idején ez is forradalmi volt, felforgatta a világot, hogy információkat kaphatunk, információkat gyűjthetünk úgy, hogy olvasunk, és hát így hozták haza külföldről, nyugatról, akik kimentek a nyugati világba, nyugati egyetemekre, többek között a reformáció korában létrejött akadémiákra, egyetemekre, így hozták haza a tudást, és építették be a mindennapi életbe - mondta Hella Ferenc református esperes.

Balogh István, a Zala Vármegyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezetének alelnöke elmondta, mindig igyekeznek bővíteni az ismereteiket, számos területen, éppen ezért hozták létre ezt az együttműködést. Az idősebb korosztály ugyanis az a réteg, amely a leginkább vallásos, így szívesen hallottak az egyház és a világ alakulásának történetéről.

-  Az idős emberek, ilyen szempontból, részben vallásosabbak, és jobban tisztában vannak a vallások mikéntjével, feladatával, hatásával – mondta az alelnöke.

Hella Ferenc azt is elmondta, nem csak az időseknek, de a fiatal korosztálynak is érdemes példaként szem előtt tartania a reformáció mindig a jobbra, mégis az együttműködésre való törekvését.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.