Csendes főhajtás

facebook megosztás

A városi ünnepségtől külön emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről az Éljen VárosuNk! Egyesület. Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, az ország vezetésének jelenlegi politikája beárnyékolja az akkori történések dicső emlékét.

A magyar nép mindig is a szabadságért küzdött, sosem tűrte el, hogy rabigában éljen, ezt az ’56-os események is jól mutatják. Hasonlóan volt ez 1848-ban, illetve 1989-ben is – hangsúlyozta Károlyi Attila önkormányzati képviselő. Habár az ország politikai centruma egyértelműen Budapest volt 1956 őszén, Nagykanizsa lakossága is bátran kiállt az érdekeiért.

- 1956-ban egyébként én majdnem 6 éves kisfiú voltam, és együtt szaladgáltam a városban a tüntetőkkel, ugye így mondták annak idején. A Csengery úton jöttek végig, kivágták a Szakszervezeti Épület zászlajából a Rákosi-címert, és leverték a DÉDÁSZ ormán lévő vörös csillagot, csak úgy szikrázott a vörös csillag, emlékszem rá. Majd itt a Deák téren a nagybátyám mondott egy verset, a Talpra magyart szavalta el – mondta Károlyi Attila.

Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes úgy nyilatkozott, a 67 évvel ez előtt történt forradalom ékes példája annak, mekkora erővel tud összefogni és felkelni egy nép az elnyomás ellen. A képviselő úgy véli, a kormány aktuálpolitikája egyenesen meghazudtolja azt, amiért az akkori hősök küzdöttek.

- Sajnos azt látjuk, hogy ma a kormány ezen hatalmakhoz megint túlságosan közel kerül és még csak szava sincs arra, ha ezt az ’56-os forradalmat, ezt az egész dicső megemlékezést az ottani tankönyvekben náci felkelésnek minősítik, egy szót sem emel erre a magyar kormány a hivatalos orosz szervek felé. Tehát ez mindenképpen beárnyékolja a ma fényében ezt a forradalmat. Én azt gondolom, hogy határozott és egyértelmű kiállás kell ezzel szemben – mondta a képviselő.

Horváth Jácint hozzátette, az akkori magyarok szabadságvágyát és összefogását a mai kor embere is méltó példának tekintheti.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.