Átfogó szolgáltatásrendszer

facebook megosztás

A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény. Mint arról már beszámoltunk, a Teleki úti idősek otthonában rendkívül hosszú a várólista, de mint azt Tóth-Bagó Mónika intézményvezető elmondta, a lehető legtöbb módon próbálnak segíteni a környékbeli időseken, rászorulókon. Így terveznek egy összevont szolgáltatóközpontot is, amihez azonban elengedhetetlen a Bajza utca 2 épületének megszerzése. 

A városi köztudatban a NESZI-ről sokaknak csupán a Teleki úton található otthon jut eszébe, holott ennél összetettebb feladatokat lát el az intézmény. Nagykanizsa közigazgatási területén, valamint a Szociális Társuláshoz tartozó Surd és Zalakomár községben ötféle alapellátást nyújtanak. Ilyen a szociális étkeztetés, ami a koronavírus-járvány óta kiemelt szerepet játszik a városban. Működnek a nappali ellátási intézmények vagyis a klubok, amik a Kodály és a Zrínyi utcában találhatók meg. A következő lépcső a személyi gondozás, ahol különböző fogyatékossággal rendelkező betegekhez járnak ki a dolgozók. Az ennél is magasabb fokozat maga a házi gondozás, ami az év 365 napján működik. Az alapellátások után pedig a szakosított ellátások következnek.

- Amihez engem kötnek általában az a bentlakásos intézmény a Teleki úton. Itt van egy átmeneti elhelyezést, gondozást nyújtó intézményünk, ez kettő fős létszámmal működik, velük egy év időtartamra kötünk szerződést. Itt orvos segítségével felülvizsgáljuk az ellátott szükségleteit, és utána lehetőség van arra, hogy az idősek otthonába nyerjen elhelyezést. Az idősek otthona egy jelenleg 69 főt ellátó, 24 órás, ápolást, gondozást nyújtó intézmény - fogalmazott Tóth-Bagó Mónika, a NESZI intézményvezetője.

Ezek a szociális funkciók az önkormányzat alapvető feladatai közé tartoznak – mondta el Schauta Marcell, a Nagykanizsa-Surd-Zalakomár Szociális Társulásának elnöke. A három település együttműködése miatt magasabb támogatást tud igényelni az intézmény. Az elmúlt évek fejlesztései nem csak a lakók kényelmét, de a szakmai munka minőségét is biztosították, a vezetőségnek azonban vannak további tervei a jövőre nézve. 

– Első sorban azokat a telephelyeket fejlesztjük, amiknek az üzemeltetésére hosszú távon látunk biztosítékot. Tehát ez az egyik a Teleki utcai idősek otthona. Ez azt gondolom, hogy ezekkel a fejlesztésekkel teljesen rendben is van, tehát kívül belül komfortos, megfelelő technológiával rendelkezik, tehát itt nagyobb beruházásokat valószínűleg már nem kell végrehajtani – mondta Schauta Marcell, a Nagykanizsa-Surd-Zalakomár Szociális Társulás elnöke. 

Schauta Marcell hozzátette, problémát elsősorban a Zrínyi 40. alatt található épület műszaki állapota jelent, aminek a felújítása túl nagy ráfordítást igényelne, ezért itt az átköltöztetés nyújthat megoldást. A jövőbeni tervek között szerepel egy telephely-összevonással történő Szociális Szolgáltató Központ létrehozása, amihez a sokat emlegetett Bajza utca 2. alatti épületet szeretné megszerezni a Társulás. 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.