Hétfőn elindul a víztorony fejlesztése

facebook megosztás

A napokban már az előkészületi munkáknak, az antennák áthelyezéseinek neki is álltak a szakemberek. Többszöri módosítás után, végül 191 millió forint jutott erre a projektre, amelynek részeként megújul a homlokzat és kicserélik a nyílászárókat.

Szerdán már sokan láthatták munka közben a darus kocsit, ami előfutára volt a jövő héten induló kivitelezésnek. Ma sajtótájékoztatón ismertették a projekt részleteit. Első ütemben a tető készül el, majd ezt követik a további külső munkák. Ahogy arról már többször beszámoltunk: a maradványösszegek átcsoportosításának köszönhetően, az eredetihez képest 142 millió forinttal többet szánnak a Víztorony felújítására.

– A Víztorony egyik legnagyobb problémája a beázás, mind a tető, mind a homlokzati oldalról. Látjuk kívülről is, hogy néz ki a vakolat, de a tető még rosszabb, ha felmegyünk, láthatjuk. Ez egy nagyon fontos beruházás és nagyon fontos az, hogy megalapozza a későbbi fejlesztési ütemeket is. Hiszen bent is később sokkal könnyebben dolgoznak így, ha arra kerül a sor. A tető felújítása 48,6 millió forint, ennyiért nyerte el a kivitelező, hétfőn kezdi a munkálatokat – mondta el Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

A munkát Lovkó István nyerte el, aki évek óta alvállalkozója a Vízműnek. Mint mondta, szívügyének tekinti a Víztorony sorsát, de azt is kiemelte: ez a projekt már halaszthatatlanná vált.

– Én ezen a tornyon többször voltam, veszélyelhárítás és hasonló dolgok miatt, a Vízmű révén. De mikor felmentünk megnézni most újra a tetőszerkezetet, akkor azt láttuk, megmondom őszintén, hogy nagyon olyan állapotban van, amit nem lehet már húzni tovább –fogalmazott Lovkó István vállalkozó.

A mai tájékoztatón Fodor Csaba kiemelte: ez a mostani fejlesztés is azt igazolja, hogy jó döntést hoztak tavaly szeptemberben, amikor nem adták át az államnak a Vízművet. A frakcióvezető szerint ha megteszik, sem a Víztoronyhoz kötődőt, sem a Teleki-Platán rekonstrukciót nem valósíthatták volna meg, és ezzel gyakorlatilag a kanizsaiak vízellátását kockáztatták volna, hiszen az állam jelenleg inkább kihúzza a fejlesztéseket, sem mint megvalósítja.

– Nyilvánvalóan a Fidesznek az érdeke az lett volna, ha Nagykanizsa Megyei Jogú Város közgyűlése úgy dönt, hogy átadjuk a Vízművet. De, hogy a polgármester szavaival éljek: „a városvezető ÉVE-frakció úgy döntött, hogy nem adja át”. S ez bizony nagyon jó döntés volt. Ennek köszönhető, hogy elkészülhetett a Teleki-Platán vízi beruházás, s ennek köszönhető, hogy ma itt állhatunk a Víztorony előtt, ami valóban elég lepusztult állapotban van – nyilatkozta Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

Érdekesség, hogy a projekt során egy magyar fejlesztésű, speciális szigetelőanyag kerül a tetőre, ami rugalmas, így a repedések ellen is védelmet nyújt. A külcsín mellett abban az ÉVE-frakció politikusai egyetértettek, hogy fontos lesz a gépészet megújítására is forrást találni. Ennek a költségét a szakemberek – a jelenlegi árak mellett – minimum 500 millió forintra teszik.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.