Galambokon is fejet hajtottak a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt

facebook megosztás

A helyi nemzetiségi önkormányzat minden esztendőben fejet hajt az áldozatok előtt – legfontosabb célkitűzésük mindemellett az, hogy ne merüljön feledésbe a 79 évvel ezelőtti borzalom, és az utókor is ismerje a történelem ezen részét, amely nem ismétlődhet meg.

A galamboki emlékművet 2017-ben állították, a roma holokauszt áldozatai mellett, a szobor egyúttal a két világégésben elesett roma származású emberek tragédiájára is emlékeztet.  

– Az első, második világháborúban elesett hősi halottainkról is szól ez az esemény. Ugyanúgy, ahogy a többségi társadalomból, ugyanúgy a cigányságból is rengeteg ember vesztette ott életét. És főképpen arról, ami Auschwitz-ban történt, 1944-ben egy éjszaka alatt több mint 3000 embert vittek, és elégették őket –tudtuk meg Bogdán Sándortól, a Galamboki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.

1972-ben volt az a kongresszus, ahol elfogadták a cigányság szimbólumait és augusztus 2-át a cigány holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánították – mutatott rá Teleki László. A Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: a rendszerváltás előtt nem lehetett az eseményekről beszélni, majd a ’90-es években egyre több emlékhely alakult országszerte.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk. Pontosan azért, hogy nehogy elfelejtődjön az, ami történt 1944 augusztusában Auschwitz-ban. Legfontosabb, hogy a fiatalság ismerje meg azt a vészkorszakot, mert akkor talán ők is el fogják ítélni az erőszakot, a rasszizmust, a kirekesztést. Ezért tartjuk fontosnak, hogy az 1944. augusztus 2-án történtekre Nagykanizsán, Nagykanizsa környékén, Zala megyében, országosan és nemzetközileg – akár Auschwitz-ban, Berlinben megemlékezzünk erről a napról –mondta el stábunknak Teleki László.

A galamboki emlékműnél beszédet mondott még Orsós Vendel, a Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Kardos Ferenc néprajzkutató. A főhajtás végén, az emlékezés koszorúi mellett mécseseket gyújtottak az áldozatok tiszteletére.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.