Értéktárest magángyűjteménnyel

facebook megosztás

Értéktárestet tartottak Zalamerenyén vasárnap. A kultúrház régiségeinek bemutatása mellett, Kőhalmi Béla magángyűjtő tárlatát is megnézhették az érdeklődők. A programon bemutatkozott a Zalamerenyei Népdalkör, akik vidám dalokat énekeltek az esten.

19 éve él a településen Kőhalmi Béla, családtagjai műalkotásaiból, ereklyéiből és munkáiból alakított ki egy tárlatot. A gyűjtő reméli, lesz folytatás, hiszen a nagyszülei mézeskaláccsal és gyertyaöntéssel foglalkoztak, így az onnan származó hagyatékokból is szeretne készíteni egy kiállítást.

– Most vettem a faluban egy kis parasztházat, amibe nagyapám emlékére egy suszter műhelyt rendeztem be autentikusan. S Kanadában élt és ’17-ben meghalt nagybátyám, aki festőművész volt, őneki pedig egy tárlatot a nagyszobába, és most ezt szeretném bemutatni. De ezen felül jövőre, ha az egészségem és a helyzetem engedi, akkor a másik nagyszülők, akik mézeskalácsos és gyertyaöntők voltak, az ő megmaradt ereklyéikből szintén összeraknék egy kiállítást – emelte ki Kőhalmi Béla, magángyűjtő.

A hétvégi eseményen nagy hangsúlyt kapott egy merenyei hölgy hagyatéka, annak öltözékei, amit fontosnak tartanak a településen megőrizni a jövő generációjának. De számos régi ereklyét, okmányt, világháborúkból származó levelet és különböző tárgyakat is megtalálhatunk a tárlatban - árulta el Polai Lászlóné tárlatvezető.

– Részben a merenyei viseletet mutatjuk be, s egy Merenyén született, elhunyt idős néninek a hagyatékát. A szoknyáit, blúzokat, viseleteket, az itteni gyöngyös neccet, ami ezen a környéken csak öt-hat faluban volt ez a viselet. Mi szeretnénk megőrizni ezt az utókornak, ezt a viseletet – mondta el Polai Lászlóné, az Értéktár Zalamerenye tárlatvezetője.

A Zalamerenyei Népdalkör 2016-ban alakult, helyi asszonyokat és lányokat szólított meg Berkenyés Lászlóné, azzal a céllal, hogy egy közösséget alkossanak, melynek legfontosabb szerepe a hagyományok ápolása és az értékek megőrzése.

– Elsősorban őrizzük meg a gyönyörű magyar népdalainkat és a népviseletet, a zalamerenyei népviseletet, ami tulajdonképpen, a környékbeli asszonyok, lányok népviselete is. Ezzel a céllal jöttünk létre úgymond és azóta is nagy lelkesedéssel találkozunk, van olyan, hogy heti két próbánk is van, de egy-két próbánk biztosan. Nagyon sok rendezvényre hívnak bennünket, a környező településekről és itt helyben is minden alkalommal kulturális műsort szolgáltatunk – árulta el Berkenyés Lászlóné, a Zalamerenyei Népdalkör vezetője.

Az értéktáresten zalai népdalokkal és egy balatoni csokorral vidították fel a közönséget. A programot egy kötetlen beszélgetéssel zárták, ahol az asszonyok házi süteményeit is meg lehetett kóstolni.

K.B.V.

(Borítókép - Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.