Egyre kritikusabb a vendéglátás hazai helyzete

facebook megosztás

Évek óta megoldatlan probléma a munkaerőhiány vendéglátásban. A megkérdezett étteremvezető szerint sokan külföldre mennek szerencsét próbálni, a nyári szezon pedig a Balatonra és különböző fürdővárosokba szívja el a szakembereket. Így a helyi vállalkozók a munkaerő terén folyamatos mennyiségi és minőségi romlást tapasztanak.  

5-10 fős vacsorákkal, állófogadásokkal, lakodalmakkal és ballagásokkal is foglalkozik a kiskanizsai vendéglátóhely, de ahogy Tálos Krisztián, az Ízbirodalom vezetője fogalmazott: a szolgáltatásokban is van egy határ. Szerinte már a Covid előtt is nehéz helyzetben volt a hazai vendéglátás, ráadásul a pandémia okozta korlátozások hatásaiból a mai napig nem tudott kilábalni a szféra.

– Őszintén megmondom, szerintem ez a munkaerőhiány most már azért kicsit régebbre datálható, szerintem. Én úgy érzem, hogy már egy jó 2-3 évvel ezelőtt elindult ez, hogy egyre kevesebb a jó szakember, meg egyáltalán a szakember is. A Covid igazán jót nem tett, sőt, totálisan elvágta azt gondolom, a maradék ember is aki a vendéglátásban dolgozott, akkor kimenekült belőle. Aztán azóta nem tudtunk kilábalni belőle. Én most már régebb óta mondom, hogy a vendéglátás a 24. órában van, és ez napról napra egyre jobban érződik – vélekedett Tálos Krisztián, az Ízbirodalom ügyvezetője. 

Tálos Krisztián hangsúlyozta ez a probléma országos, nem csak Zalára jellemző. Nagyon sokan mennek ki külföldre, a nyári szezonokban pedig a Balaton, Zalakaros és egyéb fürdőhelyek miatt nehéz embert találni.

– Én is osztottam szoroztam, gyakorlatilag annyira kevesen vagyunk, muszáj volt elengednem egy-két dolgot, mert egyszerűen ezt már nem lehet csinálni ezt a feszített tempót. Amúgy is nagyon sok minden történt, egyre nagyobb az igény, zártak is be helyek, egyre több kisebb helyre koncentrálódik a történet, ezért muszáj volt valamit elengedni. Per pillanat megmondom őszintén, hogy a menüztetést a városban befejeztem, mert egyszerűen nem tudtam csinálni a rendezvényeket, meg a menühordást egyszerre, annyi minden van, hogy már nincsen kapacitás, emberhiány van, nem tudom megoldani sajnos –tette hozzá Tálos Krisztián.

Tálos Krisztián és csapata próbál egy fiatalos vonalat képviselni, de a régi, jól bevált menüsorokat, ízeket is elkészítik, amire még mindig nagy igény van Kanizsán.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.