Árvízvédelem a Mura menti településeken

facebook megosztás

Másod- és harmadfokú riasztás lépett életbe a Mura-menti településeken a hétvégén. Murakeresztúron már szombaton óvintézkedéseket végeztek el, Molnáriban és Tótszerdahelyen pedig vasárnap késő estig, több önkéntes bevonásával rakták a homokzsákokat. A helyzetet tovább nehezíti az Ausztriából érkező víztömeg.

Szombaton Murakeresztúron járt stábunk, akkor még nem lépett ki a Mura a medréből, azóta a gát aljáig jött a víz, ezzel még nem veszélyeztetve a település lakóit. Polgár Róbert, a falu polgármestere elmondta, már a hétvége kezdetén felkészültek arra, hogy magasabb fokú riasztás léphet életbe.

– Elég nagy vízáradat jön Ausztria felől, és mi is kaptunk bőven esőt, itt az elmúlt napokban, úgyhogy emiatt is duzzad a Mura. Most én előbb voltam lent, már lassan kezd kilépni a medréből. A készültségi fokhoz még arról is tájékoztattak, azt is kérték a hatóságok, hogy a holnapi napra lehetőleg önkéntesekkel legyünk készültségi szinten – mondta el Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere.

Vasárnap Tótszerdahelyen már harmadfokú riasztás volt érvényben, de mint azt Havasi Viktória, a település polgármestere elmondta, folyamatosan kapcsoltban állnak a Vízügyi Igazgatóság és a Katasztrófavédelem munkatársaival. Az eddigi jelzések alapján, a 2014-eshez hasonló áradásra van kilátás, így önkéntesek munkájával már vasárnap kora délutántól elkezdték a gátvédő munkákat.

–A településről körülbelül 40 fő érkezett, továbbá ugye itt vannak a vízügyi hatóság dolgozói. Pénteken érkeztek, 24-en szintén vízügyi dolgozók, de ők ugye itt a Mura más területén is el vannak helyezve. illetve helyi lakosok vannak még és most kaptunk még önkéntes segítséget a Letenyei Önkéntes Tűzoltó Egyesülettől is, 7 fővel, ha jól emlékszem – emelte ki Havasi Viktória, Tótszerdahely polgármestere.

A péntek óta fennálló készültség vasárnapra élesedett igazán, akkor 530 centiméteres vízállást jeleztek a hatóságok a Murára, ami előidézte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. 15 ezer homokzsák érkezett a Molnáriba, ahol szintén önkéntesek, valamint a Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai dolgoztak a falu védelmén.

– Ma délre realizálódott az, hogy védekeznünk kell. Itt ezen a gátszakaszon fogjuk a Vízmű csáposkútjáig megrakni a homokzsákokat, megerősíteni a gátat, a megfelelő magasságig, amit a Vízügy szakemberei kijelöltek. A kanyarig azért fontos ez, mert innen kapja Dél-Zala a vízellátását, 86 ezer ember, tehát ha ott átcsapna a víz akkor megszűnne az ivóvízellátás. Megpróbáljuk megmenteni ezt a szakaszt, ahogy 2014-ben is ezen a szakaszon kellett védekezni –  hangsúlyozta Kósa János, Molnári polgármestere.

A ciklon várhatóan még szerdáig marad a térségünkben, így csapadékra továbbra is számíthatunk.

K.B.V.

(Borítókép- Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.