Egyre kiemeltebb szerephez jut nyaranta a vagyonvédelem

facebook megosztás

Az elmúlt években csökkent a nyaralók kárára elkövetett betöréses lopások száma, ám a szakemberek szerint nem árt óvatosnak lenni a pihenés alatt. Tóth László, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője úgy véli, ma már elengedhetetlen, hogy biztonsági szempontból valamilyen vagyonvédelmi eszközzel szereljék fel ingatlanaikat a tulajdonosok.

Az elmúlt években csökkent a nyaranta elkövetett betöréses lopások száma Zalában, a besurranásos bűnesetek aránya azonban nem esett vissza ezzel párhuzamos ütemben. Tóth László szerint éppen emiatt kell figyelni nyaraláskor kimondottan a nyílászárók, ablakok, ajtók bezárására, mert a tolvajok többsége élni fog a kínálkozó lehetőséggel. A bűnmegelőzési alosztályvezető szerint bevált praktikának számít a bűnelkövetőek ellen, ha a nyaralni induló tulajdonos azt a látszatot kelti, mintha otthon lenne.

– Mindig valaki üríti a postaládánkat. Mozgatja a szemeteskukát, vagy családi ház esetén megkérjük a szomszédot, hogy járjon be. Ezek mind-mind olyan praktikák, amelyekkel megzavarhatjuk az elkövetőket. Fontos megjegyezni azt is, hogy nemcsak az ilyen praktikákra kell figyelnünk, hanem az is jó lenne, ha mindenki az ingatlan értékének megfelelő vagyonvédelmi eszközöket használna - mondta el  stábunknak Tóth László bűnmegelőzési alosztályvezető.

Novák Zsolt, az egyik nagykanizsai vagyonvédelmi cég ügyvezetője szerint évente növekszik azoknak a száma, akik valamilyen riasztóberendezéssel igyekeznek biztosítani értéktárgyaik védelmét. A vezeték nélküli riasztók eladásainak száma az elmúlt években emelkedett, de sokan választják a hagyományos vezetékes rendszereket is.

– A vezetékes rendszernek a stabilitása a fő előnye idézőjelesen, a hátránya a kiépítésének a költségessége és a rombolás valamilyen szinten. A vezeték nélküli rendszereknek könnyű a telepíthetősége, tehát minimális rombolással történik ennek a feltelepítése, sőt, a vezeték nélküli rendszereknek létezik mobiltelefonos applikációval való kezelése, de ugyanúgy távfelületben lehet mindegyiket kapcsolni és kötni – árulta el Novák Zsolt, az RK Tűz-Őr Kft. ügyvezetője.

Novák Zsolt hozzátette, a mai riasztóberendezések korszerűségére jellemző, hogy már a füstöt és a csöpögő vizet is érzékelik, valamint a levegő tisztaságát is mérik, és ezekről információt küldenek az ingatlantulajdonosnak.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.