Egyre drágább a lángos, de még így is nagy sláger a Balatonon

facebook megosztás

900 és 1100 forint között van egy sima lángos Balatonmárián. A megkérdezett büfétulajdonos szerint az emberek sokkal jobban meggondolják már a nyaralásuk alatt is, hogy mire költsenek, mint a korábbi években. A legtöbb vendéglátóhely 20 százalékot emelt a tavalyi árain, de a lángos így is nagy kedvenc a Balaton-parton.

2014-ben nyitotta meg kapuit a Gyufa Büfé, van olyan hétvége, hogy 80 kg lisztből készítenek lángost, ami csaknem 700 adagot tesz ki. Az elmúlt években ők is érzik a változást, a megemelkedett alapanyagárak miatt 20 százalékos áremelést kellet nekik is bevezetni. Cser Dávid, a vendéglátóhely üzemeltetője elárulta, egyre jobban érezehető a változás a szezonban, hiszen az emberek nagyon árérzékenyek lettek és sokan meggondolják, hogy mire költik a pénzüket.

– Az árakról, igazából én ahogy tudom, meg hallom, meg olvasom, látom, az árak nagyjából majdnem mindenhol egyformák, olyan kilencszáz, ezer, ezeregyszáz forintnál kezdődnek a sima lángosok, nálunk ez kilencszáz forintba kerül. A sajtos- tejfölös lángos ezerhatszáz. A tavalyihoz képest egy 20 százalékot emeltünk. Mi nem úgy emeltünk, hogy hogy mindenre 20 százalékot, hanem igyekeztünk úgy árat emelni, hogy amelyik alapanyag, ahogy drágult úgy próbáltuk emelni –  mondta el Cser Dávid, a Gyufa Büfé üzemeltetője.

A hagyományos sajtos- tejfölös lángos még mindig a legnagyobb kedvenc- emelte ki Dávid, de számos különleges és egyedi kombináció is megtalálható náluk, a káposztástól, a töltöttekig vagy akár az édes ízvilágig.

– Nálunk a például fogy a Vitorlás fantázianévre keresztelt lángosunk, ami egy sajtos-tejfölös lángos pirított, kockázott baconnel, szalonnával és lila hagymával a tetején. A ház specialitása, ami úgymond egy gyrosos fűszerezésű, csirkehússal töltött lángos, sajttal és tejföllel a tetején, és ehhez egy majonézes salátát adunk paradicsommal, uborkával, majdhogynem egy ilyen, gyrostálszerű, sokan kérik is így, hogy gyrosos lángos, de nálunk ez a Gyufa lángos, ami a helyről kapta a nevét – tette hozzá Cser Dávid.

Egy szomszédos helyi vállalkozásnál különleges, lángosalapú jeges desszertek készülnek, amelyek alapjait a Gyufa Büfében készítik el. A közös munkának gyümölcsét, a Vitorlás Fagyizóban lehet megkóstolni.

K.B.V

(Borítókép- Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.