Murakeresztúron huszonkilencen nyújtották a kezüket, hogy életeket mentsenek

facebook megosztás

Egy véradó, egy alkalommal akár három emberen is segíthet. Ezért is fontos, hogy a nyári időszakban is legyenek olyanok, akik vérüket adják. A Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete minden évben kétszer települ ki a falu művelődési házába, ahol mindig nagy az érdeklődés. Sokan vannak, akik rendszeresen jelen vannak a véradásokon.

Példaértékű a murakeresztúri összefogás, hiszen sok évvel ezelőtt felismerték már a véradás fontosságát. Az elmúlt években egyre nagyobb a vállalkozó kedv, sok az új véradó is. Goór Violetta a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai véradásszervezője elmondta, már az első órában nagy sor állt a művelődési házban.

–Igazából évente kétszer minimum kijövünk ide Murakeresztúrra, egyszer februárban a Böllér Fesztivál alkalmával, akkor egy kicsit nagyobb mozgolódás van. Illetve egyszer így a nyár elején szoktunk ide szervezni a művelődési házba véradást. Igazából az mondható el, hogy az utóbbi 2-3 évben kicsit jobban megmozdultak az emberek, mintha nagyobb lenne a véradó kedv itt a településen – árulta el Goór Violetta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének véradásszervezője.

Gelencsér János több évtizede rendszeres véradó. Úgy véli, fontos ez a társadalmi szerepvállalás, és mindenkit ösztönöz, arra, hogy egy évben egyszer legalább menjen el vért adni, segítve ezzel embertársain.

–Már több mint harmincszor adtam vért. Fontosnak tartom, mert én is lehetek olyan helyzetben, hogy vért kéne kapnom –mondta el Gelencsér János.

Kocsis Antalné korábban maga is kapott vért, ezért is tartja fontosnak a véradást. Amikor neki volt szüksége vérre, akkor fogadta meg, hogy amikor lehetősége van rá, viszonozza a segítséget.

–34-dik alkalom lesz most. Három szülésem volt, az elsőnél törtét az, hogy nagyon sok vért vesztettem, akkor kaptam vért. Ez a fogadalmam akkor történt, hogy ha tudok, el tudok jönni, és adhatok, akkor jövök és adok, és segítek ezzel másokon  – hangsúlyozta Kocsis Antalné.

A következő véradás június 27- ikén kedden lesz, Nagykanizsán a Vöröskereszt sugár úti telephelyén.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.