Jótékonykodtak a piaristák

facebook megosztás

Három aranyminősítéssel térhettek haza a Piarista-Iskola diákjai a Trastevere projekt eredményhirdetéséről.A kezdeményezésben résztvevő kanizsai diákok egy-egy nemes ügyet támogattak.

 A társadalom megújítását és az elfogadást segítő versenyre különböző pályamunkákat kellett küldenie a diákoknak. A budapesti díjátadón négy arany, ezüst illetve bronz minősítést osztott ki a zsűri. A Csápokkal ölelve projektben a diákok koraszülött gyermekeknek készítettek polipokat.

– Ötleteket kerestünk és az egyik kislány találta a polip leírását. Utána olvastunk és így jött létre, hogy mi is szeretnénk egy ilyen kezdeményezésben részt venni egy „korip” készítésben, ami koraszülött babáknak készül, ezért is korip az elnevezés. Dániából indult ez a kezdeményezés, Magyarországra 2015-ben került, dán engedéllyel. A Koraszülöttekért Egyesület vette kezelésbe ennek a koordinálását és így kapcsolódtunk mi is be ebbe a projektbe – árulta el Kummerné Simon Gyöngyi, a Piarista-Iskola pedagógusa.

A horgolt polipok csápjai a köldökzsinórt szimbolizálták, annak érdekében, hogy a kisbabák az inkubátorban alvás közben azokat fogják, és ne az életfunkciójukat segítő eszközöket érintsék meg. A tanulók örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez.

– Nagy türelmet igényelt és ezáltal nehéz is volt, viszont az a tudat, hogy segítettünk a koraszülötteknek, az megkönnyebbítette a helyzetet és nagyon szívesen segítettünk – nyilatkozta Kálcsics Luca, az iskola tanulója.

A Más szívvel-színesen projektben dolgozó fiatalok a Szivárvány EGYMI gyermekeinek rendeztek adománygyűjtést.   

– Egy egész iskola számára össze tudtunk gyűjteni írószereket. Voltak köztük ceruzák, radírok, tollak – mondta el Kiss Nóra, az iskola tanulója.

A Piárverésen az intézmény paptanárai ajánlottak fel számukra kedves tárgyakat, amelyekre a diákok licitálhattak.  Összesen 220 ezer forint gyűlt össze, amelyet a résztvevők egy hátrányos helyzetű diáktársuk családjának ajánlottak fel.

– A felajánlott tárgyak között szerepeltek régi játékok, kedvenc pólók, sakk készlet, sípolós játéktehén is. Sőt, még egy macskáról készült fénykép is szerepelt, ami 21 ezer frointért kelt el, úgyhogy nagyon lelkesek voltak a diákok – árulta el Betlehem-Simon Rebeka, az iskola tanulója.

A kanizsai intézményt három csapat képviselte, és valamennyi az élen végzett a nemes versengésben.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.