Ismét változatos programokkal várják a kanizsaiakat a Múzeumok Éjszakáján

facebook megosztás

17. alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája kezdeményezéshez a Thúry György Múzeum. Az Ékes öltözetek – sokszínű hagyományok elnevezésű rendezvényen a hagyományos programok mellett számos újdonsággal várják az érdeklődőket június 24-én.

Az országos programsorozat részeként indul el a rendezvény szombat délután négy órakor a Kincskereső Kalandtúrával. Idén a keresd a bűvös gatyamadzagot elnevezést kapta a játékos vetélkedő, ahová 3-4 fős gyermekcsapatok jelentkezését várják a szervezők.  

– Kunics Zsuzsanna, a vetélkedőnek a kitalálója és megírója külön figyelmet fordított a kiállításainkra, a két új kiállításunkra, az Eltemetett múlt – élet és halál az Árpád-és középkori Dél-Zalában, és a Minél cifrább, annál szebb – a bőszoknyás, gyöngyös-necces népviselet Zalában című kiállításokra. Egyébként a gyerekeket értékes nyereményekkel várjuk, este 8 órakor lesz az eredményhirdetés. Maga a program hagyományosan itt a Fő úti épület udvarán kerül megrendezésre, a tárlatokat éjfélig, illetve ha elhúzódik, és van érdeklődő, akkor éjfél után is lehet látogatni – mondta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A rendezvény nagy részének a Fő út 5. szám alatti épület ad otthont, de a Ludvig kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők a Magyar Plakát Házban, a Pántlika Néptánccsoport pedig a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Központban szórakoztatja majd a közönséget. A múzeum udvarán a koncerteket rendeznek. A kicsiknek az Ártatlanka gyermekzenekar, míg a felnőtteknek a Kanizsai Fúvószenekar Kisegyüttese muzsikál majd, és a Kanizsai Fiatalok Közössége Lusta Henrik című előadását is megtekintheti a publikum. Az elmúlt évekhez képest idén a hagyományos tűzugrást is felfejlesztették, ezúttal zenekari kísérettel valósul meg az attrakció.

– Egy fergeteges estét tervezünk, ugyanis a Múzeumok Éjszakájának a jelszava, hogy ez az éjszaka más, mint a többi, és egy este, ahol minden életre kel, úgyhogy itt a múzeum udvaron is az „Életre kel” hagyományt követve kézműves foglalkozások is lesznek. Egy nagyon fontos attrakcióval is készülünk, azon túl, hogy a gyöngyfűzéssel, a gyöngyösnecc készítéssel is megismerkedhetnek a kicsik és a nagyok is, lesz a felnőtteknek szóló totó, és lesz egy különleges attrakció, a gabonaőrlés, amikor egy középkori kézimalommal várjuk azokat a látogatókat, fiatalokat, idősebbeket, gyerekeket, felnőtteket, nagypapákat, nagymamákat, akik szeretnék kipróbálni ezt a kézi malmot – tette hozzá Száraz Csilla.

A múzeum célja, hogy az éjszaka folyamán legalább egy kiló lisztet sikerüljön megőrölniük. Esős időjárás esetén a koncerteket, színpadi programokat a Magyar Plakát Ház emeletén tartják meg.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.