A mai fiatalok másként ítélik meg Trianont mint a korábbi generációk

facebook megosztás

Több megkérdezett fiatal szerint manapság egyre inkább kezd eltűnni a nacionalizmus eszméje, így Trianon tragédiáját is másként látják ők, mint az idősebbek. Az ifjúság ugyan tisztában van vele, hogy mire emlékezik az ország június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, de kevésbé azonosulnak annak üzenetével, mint a 40 feletti réteg.

A trianoni békediktátum a magyar történelem egyik sorsfordító fejezete volt. Az első világháborúból vesztesen kikerülő Magyarországot az 1920. június 4-én aláírt szerződés alapjaiban változtatta meg. 103 év telt el a szignózás óta, amiről 13 éve emlékezünk meg, mint nemzeti emléknap. A stábunk által megkérdezett fiatalok számára már inkább csak egy történelmi ténykén él a döntés, hiszen a nemzetek közötti határok egyre jobban kezdenek elmosódni a modern világban.

– Szerintem ezek a nacionalista érzések kezdenek kihalni az emberekből, de nem csak itthon, hanem bárhol máshol is, és ez lassan már kezd csak egy történelmi ténnyé válni szerintem, de még azért sokan foglalkoznak vele, és ettől függetlenül szerintem sok mindenkit foglalkoztat – nyilatkozta Babics Lajos, a Batthyány Lajos Gimnázium tanulója.

A trianoni kérdéskör kapcsán nagy nézeteltérések merülhetnek fel az idősebb generáció és a fiatalok között. A diákok úgy látják, a „Vesszen Trianon!-érzetű” emberek gondolkodásmódja konfliktust szülhet a magyarok és az érintett nemzetek képviselői között.

– Szerintem az idősebb korosztály sokkal jobban kapcsolódik Trianonhoz, sokkal jobban akarják a régi Magyarországot, mint mi manapság. Mindig mikor megyünk autóval például, látjuk az autóknak a hátulján a „régi magyarországos” matricákat – mondta el Kuzma Leon, a Batthyány Lajos Gimnázium tanulója.

Cseresnyés Róbert úgy tűnik a kivételek közé tartozik, hiszen a magyarok egyik legnagyobb tragédiájának tartja június 4-ét.

– A nemzet tragédiája 1920. június 4-e, az ország körülbelül kétharmad részét elvesztettük sajnos. Ezt a magyarok nemzeti gyásznapjának is mondanám, mert, hogy ez volt Magyarország egyik legnagyobb vesztesége – árulta el Cseresnyés Róbert.

A megkérdezett fiatalok abban egyetértettek, hogy a magyarságunkat mindenképp ápolni kell és megemlékezni arról, hogy milyen is volt az 1920 előtti Magyarország.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.