Több mint 45 ezer magyar küzd a Crohn-betegséggel

facebook megosztás

Volt kollégánk, Kozma Viktória előadóként szerepelt a IBD-betegek számára tartott konferencián Budapesten. Május 19-e a gyulladásos bélbetegség világnapja, ami lehetőséget teremt a találkozásra a betegséggel együtt élők, érdekvédelmi szervezetek és a témában jártas szakértők számára.

A Crohn-betegség és a Colitis hazánkban több mint 45 ezer embert érint, a világon pedig mintegy 5 millióan szenvednek tőlük. A gyulladásos bélbetegség gyógyíthatatlan, de megfelelő kezeléssel jól kordában tartható. Kozma Viktória műsorvezetőként és előadóként vett részt az eseményen, ahol az IBD-beteg nők gyermekvállalása csoportot képviselte.

– Hat éve foglalkozom ezzel a területtel, mint érintett és most egy szakmai előadást tartottam erről, hogy a hat év alapján, mit tudok elmondani, hogy milyen egy IBD-beteg nőnek a gyermekvállalásnak a folyamata, illetve mi tapasztalható. Ennek kapcsán az a tapasztalatunk, hogy pozitívak a visszajelzések – mondta el Kozma Viktória.

A Magyarországi Crohn-Colitis Betegek Egyesülete évek óta csatlakozik a nemzetközi kampányhoz, igyekeznek olyan rendezvényeket szervezni, ahol a betegeknek lehetőségük van a társaikkal, illetve orvosokkal, dietetikusokkal találkozni és beszélgetni – mondta el Rácz Rita, az egyesület elnöke. A kampányszlogennel összhangban – az IBD kortalan – minden korosztályt szeretnének megszólítani, előtérbe helyezve, hogy gyulladásos bélbetegség milyen hatással van a különböző korosztályban lévő betegek életére.

– A tanácsadókat, orvosokat gyakorlatilag decembertől kezdve elkezdtük felkérni, hogy minél komolyabb szakmai programot tudjunk összeállítani. Emellett folytak az egyeztetések, néhány beteg bevonásával, hogy milyen egyéb kiegészítő aktivitásokat tudunk nyújtani a nap folyamán, hogy ne csak a betegségről szóljon a nap, hanem arról is, hogy azért próbáljuk meg magunkat jól érezni, ahol nyugodt körülmények között tudunk egymással beszélgetni –fogalmazott Rácz Rita, az MCCBE elnöke.

Az IBD tünetei leggyakrabban a 20-as és a 40-es évek között jelentkeznek, de a betegség kialakulása egyre fiatalabb korban előfordul, akár gyermekeknél is megjelenhet.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.