Tavaszi munkák a kertben – svédasztal kullancsoknak

facebook megosztás

Hamarosan itt nyár, akkor jöhetnek a szabadtéri sportok, amiről leginkább az evezés, futás, kerékpározás vagy épp a kirándulás jut eszünkbe. Létezik egy olyan mozgásforma, ami amellett, hogy javítja erőnlétünket, állóképességünket, még saját termesztésű zöldségekkel és gyümölcsökkel is elláthat minket. Kertészkedésre fel! Fontos a kellő körültekintés, ugyanis a szorgosan kapálgató, kimelegedett kertész kész svédasztal lehet a kullancsok számára.

A kertészkedés felüdülés lehet a testnek és a léleknek. Már a friss levegő és a természetes fény is jótékony hatású, de az ültetés, a növények gondozása fizikai erőnlétünket és mentális állapotunkat is javítja és javában égeti a kalóriákat. Miközben ásunk, kapálunk, gyomlálunk és öntözünk, szinte észrevétlenül múlik a stressz, oldódik a mindennapok szorongása, mikor megjelennek az apró termések, majd beleharapunk az első saját termesztésű paradicsomunkba, az igazi szívet melengető sikerélmény.

Jó lenne, ha ezeket a felhőtlen pillanatokat semmi sem ronthatná el, ezért érdemes a kertek apró, de annál kártékonyabb „ragadozójára” odafigyelnünk. A kullancsok mindig készek a vérszívásra, és a fertőzött egyedek veszélyes betegségeket terjeszthetnek. Lehetőség szerint előzzük meg a találkozást!

A fű rendszeres nyírása, az aljnövényzet és a bokrok metszése, az avar gyakori összegyűjtése ebből a szempontból kétféle előnnyel is jár. Egyrészt kevésbé nedves mikroklímát eredményez, ami a kiszáradásra érzékeny kullancsok számára előnytelen, másrészt a kevésbé gazdag aljnövényzet táplálékkeresésük hatékonyságát is rontja.

Kertészkedés közben viseljünk zárt, de szellős ruházatot, a nadrágot tűrjük a zokniba, lehetőleg a cipőnk is zárt legyen. A fejünkön lévő vékonyabb, a kullancsok számára vonzó bőrfelületeket védjük meg széles karimájú kalappal. Kisgyermekeknél erre fokozottan ügyeljünk.

Használjunk kullancsriasztó szereket, különösen a fedetlen bőrfelületeinken. Miután a szabadban voltunk, alaposan vizsgáljuk át teljes testünket a kullancsok után kutatva, és ha rátalálunk, minél előbb távolítsuk el, méghozzá a patikában kapható kullancscsipesszel.

Miért is kell erre különös figyelmet fordítani? Ezekkel az óvintézkedésekkel megelőzhetőek lehetnek a fertőzött kullancsok által terjesztett betegségek, melyek közül hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladás. Szerencsére ez utóbbi esetében elérhetőek megelőzési lehetőségként a védőoltások is.

A Lyme-kór legjellegzetesebb klinikai tünete a vándorló bőrpír (erythema migrans), amely általában 7-10 napos (de minimum 48 órás) lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik és enyhe fájdalommal, esetleg viszketéssel jár. Ritkán súlyosabb idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak. Szájon át alkalmazott antibiotikummal általában jól gyógyítható.

Az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladás esetében a fertőzés jelentős részben tünetmentes vagy enyhe tünetekkel jár, és néhány nap után a panaszok megszűnnek. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényelhet. Specifikus, vírus ellenes terápiája nincs, a kórházi ellátás során a tüneteket enyhítő kezelést alkalmaznak, azonban a fertőzés megelőzésében segíthetnek a védőoltások. A prevenció lehetőségéről érdemes a háziorvossal konzultálni. Ideális a kora tavasszal megkezdett oltásrend, így akár 1 hónapon belül védettséget lehet szerezni a vírus ellen az adott kullancsszezonra szeretteink és saját magunk számára is.

JÓ TUDNI:

1. Nem mindegyik kullancs hordoz fertőző betegséget, ám Európában, így Magyarországon is élnek különböző kórokozóval fertőzött kullancsok.

2. Az élősködők jellemzően az aljnövényzetben élnek, onnan másznak fel a ruházatra, lábunkra és nem a fákról potyognak ránk.

3. Az FSME-vírusokozta kullancsencephalitisnek nincs vírusellenes gyógyszeres terápiája, csak a tünetek kezelését célzó, támogató gyógyszeres kezelés lehetséges. A betegség megelőzésében ugyanakkor segíthetnek a védőoltások.

4. A Többmintkullancs.hu oldalon a kullancsokkal, az általuk terjesztett betegségekkel, megelőzéssel kapcsolatos hasznos információkat megtalálja egy helyen.

Forrás: tobbmintkullancs.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.