Művészetek Völgye - Több mint kétezer program az idei fesztiválon

facebook megosztás

Teljes a 32. Művészetek Völgye programja: az összművészeti fesztivál csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb eseménnyel várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.    

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a rendezvénysorozat budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Művészetek Völgye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) projekt gazdag programkínálatának egyik legmegbecsültebb eleme, a környék egyik legrégebbi és legsikeresebb kulturális attrakciója.    

A kultúra nem csupán a szabadidő eltöltésének egy módja: közösségeket hoz mozgásba és gazdasági tényező is tud lenni - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend nemcsak megszokták, magukévá tették a Művészetek Völgyét, hanem a gazdaságuk részévé is vált.    

Mint kiemelte, a VEB2023 programrégióhoz 116 település csatlakozott. A közös cél az, hogy az EKF évad lendülete 2023 után is megmaradjon, olyan térséggé téve a környéket, ahol a kultúra, a kreatív ipar és a szolgáltatások gazdaságfenntartó és -fejlesztő erővé válnak - hangsúlyozta.    

Navracsics Tibor elmondása szerint az első adatok biztatók: 2023 első negyedévében 260 ezer külföldi turista érkezett a régióba, ami 27 százalékos növekedést jelent a korábbi évek hasonló időszakához viszonyítva.    

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a sajtótájékoztatóra küldött üzenetében azt emelte ki, hogy a Művészetek Völgye bő három évtizede íveli át a hazai kulturális életet, évről évre új elemeket csempészve a bevált "építőkockák" közé.    

Mint fogalmazott, a Művészetek Völgyében élményt, ihletet és elmélyülést keresnek a kultúra szerelmesei; a fesztivál vonzereje az összművészeti palettán túl az együttalkotás érzése.    

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója elmondta, hogy 3 faluban több mint 40 helyszínen, mintegy 2200 programmal készülnek, így naponta átlagosan 220 esemény várja majd a látogatókat.    

A fesztivál 10 napja alatt új és megújult zenei helyszínek, még több színház és gyerekprogram, irodalom és kiállítás tölti meg élettel Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend udvarait - emelte ki.    

A Művészetek Völgye a könnyűzenétől a világzenén és a jazzen át a klasszikus zenéig, a kortárs tánctól az újcirkuszig, a színháztól az irodalomig, a filmtől a képzőművészetig szinte minden műfajban kínál programokat, de az érdeklődők workshopokon, jógán, gyerekfoglalkozásokon és biciklitúrán is részt vehetnek, vagy elmerülhetnek a kézműves vásár forgatagában.    

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója arra emlékeztetett, hogy az általa vezetett intézmény négy év után tár vissza a Művészetek Völgyébe, immár a Liget Budapest projektben felépült, új otthonából érkezve.    

A Néprajzi Múzeum ezúttal Egy napom című vándorkiállításának a Művészetek Völgyébe adaptált verzióját mutatja be Kapolcs központjában. A tárlat két magyar diáklány egy napját ismerteti 87 év eltéréssel.    

A kiállítás gyerekfoglalkozásokkal és szakmai előadásokkal egészül ki, de a látogatók bepillantást nyerhetnek a Szöuli Történeti Múzeum ősszel Budapesten nyíló tárlatába is - közölte Kemecsi Lajos.    

Szakadáti-Póka Vanessa, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) munkatársa a Póka Udvar és a Petőfi Udvar programját mutatta be.    

Elmondása szerint Kőbánya Udvara ettől az évtől Póka Egon nevét veszi fel, így immár a névadóra emlékezve telik meg a Gástya-árok hangos élőzenével. A PKÜ támogatásával létrejövő helyszínen napközben PIM buszmegállóval és az Alkotóművészeti Igazgatóság művészeti programjaival várják a közönséget.    

A Petőfi Udvar a 200 éve született költőóriás előtt tiszteleg, irodalmi és alkotóművészeti programokkal, kiállításokkal bemutatva a PKÜ szerteágazó tevékenységét, de itt lépnek fel a Hangfoglaló program támogatottjai is.    

Szirtes Edina Mókus zeneszerző, előadóművész a MókusKert udvart a Művészetek Völgye legapróbb helyszíneként mutatta be, ahol a látogatók a zene és az irodalom segítségével kapcsolódhatnak össze egy elgondolkodtató, inspiráló közegben. A kapolcsi udvarban lesznek élőzenei podcastok, PajtaSzínház, jammelések és koncertek is.    

Oszkó-Jakab Natália hangsúlyozta, hogy a Művészetek Völgyében fontos szerepet kap a fenntarthatóság, jövőre pedig tovább "emelik a tétet" a Pro Progressione szervezettel karöltve.    

Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezetője és Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetője elmondták: a The Big Green elnevezésű, az EU Kreatív Európa programja és a Miniszterelnökség által támogatott nagyszabású projekt is ennek szellemében született meg.    

A The Big Green 2024-ben összekapcsolódik a Művészetek Völgyével: a vendégek találkozhatnak majd a projekt első évének eredményeivel és olyan témákkal, mint a művészet szerepe a fenntarthatóságot tanuló társadalom kialakításában, az éghajlatváltozásból adódó, előremutató narratívák, a művészetek szerepe a társadalmi változások előremozdításában, az ökológiai tanulás, a természettel való kapcsolat újraértelmezése, valamint a természet iránti felelősség.    

A 32. Művészetek Völgye immár teljes programkínálata a www.muveszetekvolgye.hu linken érhető el.

MTI

(Borítókép: Művészetek Völgye/facebook.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.