Legendás pilóták életét elevenítették fel a Hadak útján programsorozaton

facebook megosztás

A legendás Puma vadászrepülő ezred története elevenedett meg szerda este a Halis István Városi Könyvtárban. A Hadak útján programsorozat hetedik felvonásán Németh Zoltán nyugalmazott vadászpilóta előadásán keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a légvédelmi osztály múltjával.  

A 101. Honi Légvédelmi Vadászrepülő ezredet – amelynek beceneve Puma volt – a II. világháború idején hozták létre a magyar légterek védelmére. Az egységben a korszak legjobb vadászpilótái szolgáltak, akik a korszerűtlennek számító technikával is képesek voltak légi győzelmeket aratni a szovjet légierő és az amerikai 15. légi hadsereg ellen. Németh Zoltán őrnagy már aktív pilóta volt, amikor megismerte a pumák történetét, amelynek hatására társaival felvették a legendás nevet, és elkezdték használni a jelvényüket. Prezentációjával méltó emléket szeretett volna állítani példaképeinek.

–Nagyon-nagyon sok öreg vadászpilótával sikerült találkoznom, akik a II. világháborúban Messerschmittelt és egyéb repülőgépeket repültek. Hihetetlen élmények és egyéb találkozók voltak. Nagy szellemiséget kaptunk tőlünk, ami szerintem akkor már a mi sajátunk is volt, mi is abban éltünk. Nagyon-nagyon sokat kaptunk tőlük és amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy ők is azt mondták, hogy ők is kaptak tőlünk –mondta el Németh Zoltán, nyugalmazott vadászpilóta.

A Pumáról II. világháborút követően sokáig nem lehetett nyíltan beszélni, a pilótákat a szocializmus idején koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték. Későbbi történetük csak a rendszerváltást követően került nyilvánosságra könyv és dokumentumfilm formájában. Benke Dániel először vett részt a Hadak útján programsorozatban szervezőként, a könyvtáros úgy látja, ezek az előadások is segítenek a múlt feldolgozásában, egyúttal közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a történelmet.

–Úgy gondolom, hogy olyan emberektől hallani első kézből, akik repültek, vagy részt vettek ezekben az akciókban, mindig nagyon izgalmasak. Mondhatnám azt is, hogy már-már akciófilmekkel vetekedő történetekről van szó, hiszen itt első kézből halljuk azokat, amiket a játékfilmeken megpróbálnak eljátszani nekünk a színészek. Tehát ez így egy fantasztikus élmény –árulta el Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa.

A programsorozat utolsó tavaszi estjét május 24-én rendezik, akkor Poprádi Zoltán tart előadást Nagykanizsa katonavárosi múltjáról.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.