Idén is megünnepelték Kanizsán a hazát védő hősöket 

facebook megosztás

Fejet hajtottak a kanizsaiak a Hősök napján az elesett katonák emléke előtt. A Sarlós Boldogasszony-templom melletti Millenniumi emlékparkban tartott megemlékezésen többtucatnyian vettek részt, hogy leróják kegyeletüket.

Az elesett magyar hősök emléknapját 1917-ben iktatták törvénybe azokra emlékezve, akik testi épségüket kockáztatták vagy életüket adták a hazáért. Nagykanizsa katonavárosként számos hősi halottat tudhat a magáénak, akiknek az emléke az utódokra is nagy hatással volt.

 –  Most már úgy veszem észre, hogy az emberek zöme most már azon van, hogy megemlékezzen a hősökről. ’46-ban megszűnt az emlékezés, de utána kezdett újra előjönni. 2001-től május utolsó vasárnapja az emlékezés napja. Nagyon örülök neki, hogy meg tudunk emlékezni a hőseinkről – nyilatkozta Zsálek József nyugállományú alezredes.

A szocializmus idején tilos volt nyíltan a katonai múlt ünneplése, Zsálek József azonban kiemelte, ők akkor is igyekeztek a szívükben ápolni a katonahősök emlékét.

–  Tudtuk, hogy milyen kegyetlen háborúban vettek részt, mit szenvedtek, mindig sokat gondoltam rájuk. Amikor olvastam a könyveket is, egyből átéreztem az ő sorsukat - tette hozzá Zsálek József.

A megemlékezés a hősökért való közös imádsággal és a Milleniumi emlékparkban található emlékmű megkoszorúzásával zárult.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.