Áradnak a környékbeli folyók és a patakok

facebook megosztás

Az utóbbi napok esős időjárásának következtében árhullám indult el több hazai vízfolyáson. Nagykanizsán a Vízügy legfrissebb információja szerint nincs készültség, a Murán azonban a II-es fokú figyelmeztetés már érvényben van. 

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság legfrissebb mérései alapján a Mura vízszintje ma délben 363 cm volt, a II-es fokozatú készültség 380 centinél lép érvénybe. A vízhozam mértéke és a vízszint folyamatos emelkedése, az árhullám érkezése óráról órára szemmel látható, a hömpölygő folyó bizonyos szakaszokon már kilépett a medréből.  A tetőzést péntekre várják, nem kizárt a III-as fokozati készültség, ami 430 cm-nél lép hatályba.

–Az elsőfokú készültségen már túl vagyunk, a másodfokú készültség következett be, ami azt jelenti, hogy a vízállás 400 cm felett van. A problémát egyrészt a nagy mennyiségű csapadék okozza, illetve a Mura folyási irányából kiindulva 1000 m3/szekundumos vízáramlási sebesség van jelen pillanatban, amely várhatóan csütörtökön az esti órákban érkezhet meg Letenye térségébe is. Muraszerdahely az a település, ahol ha már látják a vízállás pontos mértékét, néhány óra elteltével prognosztizálható Letenyére is a Mura vízállása  – tájékoztatta stábunkat Farkas Szilárd, Letenye polgármestere.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.