A magyar honvédelem napja alkalmából tartottak megemlékezést Nagykanizsán

facebook megosztás

A honvédség katonái és a civil szervezetek először Gábor Áron emlékszobrát koszorúzták meg, ezután ellátogattak a sírkertekbe, majd a hősök emlékét őrző tábláknál is lerótták tiszteletüket.

1992-ben nyilvánította a kormány május 21-ét a magyar honvédelem napjának. Kanizsán a megemlékezés első állomása a Gábor laktanya volt, ahol Balogh László polgármester nyitotta meg az eseményt. Ünnepi beszédében kiemelte a honvédség munkájának, és a béke megőrzésének fontosságát. Poprádi Zoltán honvéd ezredes elmondta, mindannyiunknak alapvető feladata, hogy valamilyen módon tisztelegjünk a hőseink előtt.

– Legyen az lány, asszony, gyermek, férfi, családok, mindenkinek kell, hogy emlékezzen ezeken a napokon, azokra az emberekre, azokra a hősökre – én szívemből beszélve, első sorban a katonákra, mi ezt tesszük – akik az elmúlt években annak idején életüket áldozva, de ha nem is áldozták az életüket, mert túlélték az eseményeket, tettek azért, hogy a hazánk fennmaradjon, és hogy itt lehessünk mi is – nyilatkozta Poprádi Zoltán honvéd ezredes.

Az ezredes kiemelte, a mostani háborús időkben még fontosabb, hogy tisztában legyünk a múltunkkal, és méltón emlékezzünk azokra, akik miatt ma itt lehetünk.  

– Ebben a helyzetben nekünk alapvető feladatunk az, hogy emlékezzünk a dicső múltunkra, emlékezzünk azokra az emberekre, és katonákra, akik tettek azért, hogy itt lehessünk, és építő jelleggel pedig arra törekszünk – és ezért sok mindent megtesznek az itt lévő katonatársaink is, de a polgári személyek is –, hogy egyre erősebb, egyre fejlettebb, egyre korszerűbb honvédség álljon rendelkezésünkre – tette hozzá Poprádi Zoltán.

A megemlékezést szervező Nagykanizsai Honvéd Egyesület továbbra is elkötelezett híve, hogy az évfordulókon és jeles napokon emlékeztessék az utókort régi nagy elődeinkre.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.