Tucatnyian versenyeztek a Répafőző Fesztiválon
Új szervezőkkel és nevezőkkel, valamint számos különleges fogással tért vissza dél-Zala kuriózuma, a kerekrépa fesztivál. A miklósfai programot két év kihagyás után tartották meg, szombaton 12 versenyző étele került a zsűri elé.
A nevezett ételeket délelőtt 10 és délután 2 óra között várták a Mindenki Házába. A kategóriákat a sokéves hagyománynak megfelelően hirdették ki: a hagyományos egytálétel mellett a különleges és a répás édesség vonalán lehetett megmérettetni a készítményeket. A fesztiválon rendszerint többen szokták az ételeiket a zsűri elé tenni.
– Mivel be volt zárva a kultúrotthon az első három hónapban, és most áprilisban kellett megrendezni a répa fesztivált, így nem volt akkora a felhozatal. Mert a nyers répa ilyenkorra már tönkremegy, így nem tudtak készíteni különböző ételeket, de meg vagyunk elégedve a jelentkezők számával, meg az ételekkel is – mondta el Horváth Imréné Györgyi zsűrielnök.
A járványhelyzet miatti kihagyás után, a fesztivál szervezése idén új kezekbe került.
–Várták, hiszen nevezők is érkeztek. Talán nem olyan sokan, mint a korábbi években, ez a két év kihagyás biztos, hogy nyomot hagyott az emberekben. Újra fel kell eleveníteni ezt a hagyományt, kell egy-két év, mire újra felvesszük ezt a ritmust, de volt lelkesedés, ezt a rendezvényt nagyon várták, készültek. Volt jegyelővétel is az elmúlt napokban, ez mutatja, hogy jó irányba haladunk – fogalmazott Pintér-Tuboly Kinga szervező.
A versenyzők között voltak újoncok is. Nyeste Zsuzsanna és csapata az egytálétel kategóriában indult, egy ötvözettel.
– A répás étellel már a nagymamámon keresztül megismerkedtem, aki borsfai születésű, és régóta főzött ilyen répás ételeket. Az, hogy Miklósfán lakunk egy pluszt adott, hogy bekerüljek ebbe a körbe. A szomszédaimmal összeültünk, és úgy döntöttünk, elindulunk ezen a versenyen – árulta el Nyeste Zsuzsanna.
A fiatal generáció mellett a tősgyökeres miklósfaiak is megmérettették magukat, bár sokan nem a versenyen vettek részt, hanem a szervezésben segédkeztek. Meleg Lászlóné már gyermekkorától őrzi ennek az ételnek az elkészítési fortélyait.
– Én falusi lány vagyok, most már 60-on túl, bőven. ez egy úgynevezett másodvetés volt, a tarlórépa. Ami nálunk hagyomány volt. a nagymamám nagyon tudta ennek a savanyítási technikáját, értette azt a bonyolult kovászolós eljárást, amivel ez készül. Bizony sokszor főzött, és nem volt gazdag világ. Legtöbbször babbal, nem hússal. És paradicsommal, ami szintén megtermett – hangsúlyozta Meleg Lászlóné.
A fesztiválon a legkülönfélébb ételköltemények kerültek a zsűri elé, de a vendégek sem maradtak éhesek, a szervezők 400 adag miklósfai répával és rétessel készültek. A verseny hagyományos egytálétel kategóriáját a VSZ Gépészet Nagykanizsa csapata nyerte, a különleges kategóriában a Medgyaszay Étterem gárdája diadalmaskodott. A répás édesség legjobbja címet Sgánecz Ferencné kapta, valamint a zsűri különdíjat adományozott Pál Dorkának.
V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)