Megkezdték kiképzésüket a Nagykanizsán bevonuló katonák

facebook megosztás

Megkezdődött az egységes alapkiképzési program hatodik üteme Nagykanizsán az Erdész utcai laktanyában. Baranya, Somogy és Zala vármegyéből összesen 11 fő vonult be a nyolchetes turnusra.

Hétfőn a zászlóalj állományába kerültek a jelentkezők, akik megkapták a felszerelésüket és elfoglalták a körleteiket. Az első nap a biztonságtechnikai, baleset- és munkavédelmi oktatáson kívül az adminisztrációs kötelezettségek vártak a leendő honvédekre.  

– Tavaly szeptember elsejétől egységes alapkiképzés hajt végre mindenki, aki a Magyar Honvédség állományába jelentkezik, legyen tartalékos, szerződéses vagy legyen bármilyen jogviszonyban lévő katona. Ezzel kapcsolatban ez nagy előrelépés, hiszen nem különböző kiképzési rendszereket kell összehangolni, hanem egységesen hajtja végre mindenki ezt a programot. Az ide jelentkezők a két hónapos, tehát nyolchetes kiképzés után, mehetnek, úgymond műveleti besorolású alakulatokhoz, amennyiben teljesítik az ahhoz szükséges feltételeket – tájékoztatta stábunkat, Kis- Bús Károly a Magyar Honvédség alezredese.

Az alapkiképzés mellett, egészségügyi, fizikai és pszichológiai vizsgálaton is át kell esniük a jelentkezőknek. Molnár Róbert nem először vett fel katonai felszerelést, hiszen szolgált már a Honvédségnél. 

– Kilenc hónapig voltam katona, Tapolcán voltam a tüzéreknél, utána civil élet, a civil életet azt meguntam, és utána meg beálltam, mint szerződéses határőr, Szentgotthárdon szolgáltam, 2000-ben szereltem fel, és 2003 közepén szereltettek le minket, mert belső határok lettek. Utána civil élet, aztán most úgy döntöttem, hogy 45 éves fejjel önkéntes tartalékos leszek. Jelen pillanatban a hazámat szeretném szolgálni – mondta el Molnár Róbert.

Molnár Károly nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is készült a két hónapos felkészítésre.

– Az elsődleges motivációm az a hazaszeretet és eddig a 36 évem alatt, a hazámtól kaptam dolgokat, és most úgy érzem, hogy eljött az ideje, hogy én is adjak valamit a hazámnak. S akkor úgy gondoltam, hogy ez a katonai szolgálat, ez tökéletesen megállja a helyét – fogalmazott, Molnár Károly.

Akik a követelményeknek megfelelnek, maradhatnak önkéntes tartalékosok vagy szerződéses beosztást vállalhatnak. A hatodik kanizsai kiképzésre 9 férfi és 2 hölgy jelentkezett.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.