Sertéscombból készült vadas, túrógombóc és túrós pogácsa

facebook megosztás

A 80 éves Kolonics Lászlóné Erzsi még az anyósától tanult meg sütni-főzni 19 éves korában. Apollónia, azaz Plóni néni – ahogy a kiskanizsaiak hívták hajdanán a mamát –, receptjei azóta sem merültek a feledés homályába, máig is gyakran készít azok alapján ételt a család, az unokák számára.

A vadas hozzávalói:

60 dkg sertéscomb, 5-6 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt pirospaprika, babérlevél, víz, majonéz, mustár, 1 db kb. 30 cm hosszú sárgarépa, zöldség, zeller, (vagy zellerzöld), kevés liszt és tejföl a habaráshoz.

Elkészítése:

A felaprított fokhagymát zsírban megfuttatjuk, szórunk bele pirospaprikát, vízzel felengedjük és ebben a lében a pörkölthöz hasonlóan a felkockázott húst főzni kezdjük. Amikor forr a pörköltlé, beletesszük az apróra felvágott sárgarépát, fehérrépát, zellert és az egészet tovább főzzük. Amikor megpuhultak a zöldségek, a húst kiszedjük a lábosból, és a zöldségeket összemixeljük. Ezután a húst a sűrű lében visszatesszük a tűzhelyre, és egy kevés tejfeles-mustáros-majonézes habarással összeforraljuk.

A túrógombóc hozzávalói:

0,25 dkg túró, 3 ek búzadara, 1 ek liszt, 1 db tojás, kevés olaj, hogy ne legyen túlságosan tömör a tészta, kapor, só.

Elkészítése:

A kaprot fölaprítjuk, a hozzávalókat összegyúrjuk és vizes kézzel apró gombócokat formázunk a masszából. Forró, sós vízben 5-6 perc alatt kifőzzük a gombócokat és a vadas mellé tálaljuk.

A túrós pogácsa hozzávalói:

Fél kg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg túró, só, sütőpor, 1 db tojás, + 1 a kenéshez.

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, ha a tésztája keményebbre sikerül, egy kevés langyos vizet gyúrunk hozzá. A tésztát kisodorjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Erzsi az utóbbi időben változtatott a szokásán, mostanában nem vásárol kenyeret, hanem pogácsát fogyaszt a főtt ételek mellé. S mivel dió is bőven maradt a kamrában, a pogácsa mellé diószemeket is rak az asztalra.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.