Petőfit, a forradalmárt vizsgáló előadással folytatódott a Hadtörténelmi esték

facebook megosztás

A Hadtörténelmi esték programsorozat állomásaként Hermann Róbert történész tartott előadást pénteken este a HSMK-ban. Az eseményen Petőfi Sándor forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepéről tudhattak meg új információkat az érdeklődők.

A Hadtörténelmi estéket tavasszal és ősszel szervezik meg, havonta egyszer. A mostani előadás Petőfi Sándorról, mint forradalmárról szólt. Olyan információkkal készült a közönségnek Hermann Róbert történész, amik újnak számítanak ezzel a korszakkal kapcsolatban. Az előadó stábunknak beszámolt saját munkásságáról és az prezentációjának főbb motívumairól is.

–A Hadtörténeti Intézet és Múzeumba dolgozom, ott a parancsnok tudományos helyettese vagyok. A fő kutatási területem az a polgári átalakulás kora, ezen belül, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történet, illetve Görgei Artúr életrajza. Ezekről a témákról írtam, a kisdoktori, illetve a doktori értekezésemet, illetve ebből lettem MTA doktor 2009-ben, emellett tanítok a Károli Gáspár Református Egyetemen és kutató csoportvezető vagyok Veritas Történetkutató Intézményben – mondta el Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke.

Petőfi Sándort nem költői szempontból közelíti meg Hermann Róbert, hanem a poéta szerepét hadtörténeti szempontból is vizsgálja. Az előadás során felmerült az a kérdés, hogy Petőfi elszavalta e a Nemzeti dal 1848. március 15-dikén a Nemzeti Múzeum előtt, illetve, mi volt az oka a költő csökkenő népszerűségének ’48 tavaszán.

– Alapvetően Petőfi Sándor 1848-49-es tevékenységéről lesz szó, politikai és hadtörténeti szempontból, tehát én nem a költészeti működését akarom tárgyalni, mert nem vagyok irodalomtörténész. 1848. március 15-dikétől, a forradalom napjától egészen a 1849. július 31-dikéig a Segesvári ütközetig, amelyben nyomtalanul eltűnt és alapvetően azokkal a konfliktusokkal foglalkoznék, amelyek Petőfi, illetve egyes kortársai között lezajlottak – tette hozzá Hermann Róbert. 

A következő hadtörténeti estét már a Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendezik áprilisban, ahol visszatérő előadóként P. Szabó László -A Muhi csata és a tatár kivonulás- ahogy a tatárok látták - előadásával várják az érdeklődőket.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.