Így kerülhetjük el a tüzet a konyhában

facebook megosztás

Elég egy kis figyelmetlenség a konyhai tüsténkedés közben, és máris jön a baj: ha „csak” az ebéd ég, és ismét neki kell állni a főzésnek, még olcsón megúsztuk. Azonban egy kis szikrából nagy tűz is lehet, ami nem csak a helyiséget, de akár a lakást is elemésztheti. Kis odafigyeléssel elkerülhető a konyhatűz!

Legyen szó akár társasházi lakásokról, nyári konyháról, a baj hamar jön: egy füstölgő étel, egy meghibásodott készülék szinte pillanatok alatt komoly problémát tud okozni. Leggyakrabban tűzhelyen felejtett étel a tűz forrása, de egy villany- vagy gáztűzhely helytelen használata is tüzet okozhat. 

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy mindig győződjenek meg arról, hogy a készítendő étel a lakás elhagyását követően nincs kitéve hőhatásnak, és ellenőrizzék, hogy nem ég-e a gázláng, vagy a villanytűzhely kikapcsolt állapotban van. Ezzel komoly káresetektől, személyi sérülésektől óvhatjuk meg magunkat és embertársainkat is! 

Éppen ezért tartsuk észben, hogy 

  • a tűzhelyen és a sütőben lévő ételt soha ne hagyják őrizetlenül! Ellenkező esetben akár nagyobb kiterjedésű tűz is lehet belőle! 
  • a felhevült, pattogzó olajat soha ne vízzel próbálják meg eloltani! Érdemes inkább fedőt tenni a készülő ételre, és kikapcsolni a berendezést. Nem árt odafigyelni a régi típusú gáztűzhelyekre sem!
  • a kávéfőzőt érdemes csak akkor bekapcsolni, amikor használjuk. Nem mindegyik típus viseli jól, ha egész évben, a nap 24 órájában be van kapcsolva. A műszaki cikkek használati utasítása tartalmazza, hogy szabad-e állandóan feszültség alatt tartani az adott kisgépet, vagy sem.
  • már a tervezés is fontos! Aki új konyhát létesít, figyeljen arra, hogy a tűzhelytől, sütőtől megfelelő távolságra legyenek a konyhaszekrények. Ha beépített sütőt szeretnénk, a bútorlapoknak bírniuk kell a hőt!    
  • akár a kenyérpirítótól is indulhat lakástűz! Amennyiben magas fokozatra állítottuk a kenyérpirítót, vagy túl vastag kenyeret teszünk bele, beleszorulhat, a fűtőszál pedig folyamatosan fűteni fog. Ettől a kenyér meggyulladhat, arról pedig átterjed a tűz a készülék műanyag burkolatára, vagy akár a felette lévő konyhaszekrényre. A kenyérpirítót mindig felügyeljük, és alkalmanként tisztítsuk ki! 
  • ha bármilyen elektromos gép, vagy vezeték kigyullad, azt se oltsuk vízzel! Ha ki tudjuk húzni a konnektorból a tűzzel érintett gépet, akkor olthatjuk vízzel. 
  • sütőben égő étel esetén ki kell kapcsolni a berendezést, kiszellőztetni, és megvárni, míg a láng elalszik! Ezt követően a füstölgő ételt olyan helyre kell rakni (szabadba, járólapra), ahol hevült állapotban sem veszélyeztet semmit! 
  • a különböző kisebb sütőknél (pl. melegszendvics) a készülék kábelét mindig biztonságosan helyezzük el, ügyeljünk arra, hogy ne csukjuk rá a tetőt, mert szétég a vezeték szigetelése és máris kész a tűz! 
  • bár nem kötelező, erősen ajánlott egy porral oltó tűzoltó készülék megvásárlása, hiszen ezzel áram alatt lévő gépeket is lehet oltani. Otthonra egy ABC porral oltót ajánlunk! 
  • a konyhába is érdemes egy jó minőségű füstérzékelőt felszerelni, ami a tűz keletkezésekor azonnal jelez! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.