Idén is elültette az év fáját a Zalaerdő

facebook megosztás

Újabb facsemetével, az év fájának választott, vénic-szillel bővült a Zalaerdő Zrt. időspirálja, a Csónakázó-tó mellett. A kiválasztott fafaj 860 vokssal nyerte meg az idei versenyt.

Magyarországon az „Év fája” mozgalom 1996 óta él. A kuratórium munkásságának köszönhetően azóta minden esztendőben szavazás alapján dől el, melyik legyen az a bizonyos fafaj, amelyre leginkább felhívják a figyelmet az adott évben. A kezdeményezéshez a Zalaerdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai Csoportja is csatlakozott, így született meg az időspirál 10 évvel ezelőtt. Mára minden esztendő győztes fája megtalálható a spirálon. Mint ahogy Varga Attila, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese fogalmazott: magyarországi őshonos – ám nem minden esetben állományalkotó fafajokról van szó.

– A vénic-szil, mint ahogy a nevében is szerepel, a szilek közé tartozik, azon belül is folyóparti, ártéri, vizesebb élőhelyeket kedvel. Ha itt körülnézünk ezen a helyen, ő most az élőhelyén van, tehát egy olyan fafaj, ami a Csónakázó-tó erdeiben vagy a patakparton is jelen van. Amúgy nem egy látványos fafaj, nem is nő túl magasra, az erdőkben elszórtan lehet megtalálni, 25 méter magas maximum – mondta el Varga Attila, vezérigazgató-helyettes.

A szilek egyedszáma drasztikus módon megcsappant hazánkban, ami az 1930-as években bekövetkezett szilpusztulás következménye. Mindez a klímaváltozás, majd a legyengült állományoknál a rovar- és egyéb gombafertőzések eredménye. A klímaváltozás a mai magyar erdőkre és fafajokra is nagy veszélyt jelent. Megtartásuk és megóvásuk az erdőgazdálkodás kiemelt célkitűzése – emelte ki Varga Attila, az erdők nemzetközi napján.

A város nevében Balogh László polgármester köszönte meg a Zalaerdő Zrt. munkásságát.

– Hála Istennek ez egyre inkább számunkra természetessé válik, oly módon, hogy érezzük a fának, mint szimbólumnak, talán a legerősebb szimbólum a világon, annak a fontosságát – fogalmazott Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

A vénic-szil 860 szavazattal nyerte el a 2023-as év fája címet, a második helyen 569 vokssal a kecskefűz, míg a harmadik helyen 496 kattintással a rezgőnyár végzett.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.