Bemutatták a Csónakázó-tó mellett lévő „Újszülöttek erdejét” az érintettek

facebook megosztás

Az Agrárminisztérium 2019-ben indította el az Országfásítási Mintaprogramot, amelyhez a Zalaerdő Zrt. is csatlakozott. Az elmúlt években nem csupán Zalában, hanem országszerte is több százezer csemetét ültettek el annak érdekében, hogy Magyarország erdőterületeit növeljék.

A fásítás több ütemben zajlott és zajlik. Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője a mai eseményen emlékeztetett: ha erdősítésről van szó, mindig hosszú távban kell gondolkodni. A trianoni békediktátum értelmében, Magyarország az akkori területeinek elcsatolásával az erdőségeinek 85 százalékát elveszítette. Az elődök, a szakemberek, többször, több ütemben országfásításokba kezdtek, 2019-ben pedig újabb fellendülést kapott az erdőtelepítés.

– Hol tartunk most, az elmúlt 100 év óta, vagyis, az 1920-as, kezdeti 10 százalék környékéről? Elmondható az, hogy a ma az erdőterületek aránya 25,4 százalék Magyarországon, ezt szeretné a kormányzatunk 2030-ig 27 százalékra emelni. Ehhez kapcsolódik mindenféle ösztönzés, támogatás, ami szolgálja, hogy ez a cél megvalósuljon – mondta el beszédében Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője.

Magyarországon az élő-fa készlet több, mint 400 millió köbméter. A növedékek 13 millió köbmétert jelentenek évente, ebből az elmúlt esztendőkben 6 és 9 millió köbmétert termeltek ki – ez is azt mutatja, hogy jelenleg tudatos erdőgazdálkodás folyik Magyarországon – hangsúlyozta az osztályvezető. A Csónakázó tó melletti „Újszülöttek erdejét” Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója mutatta be – s mint fogalmazott: valós és reális az erdőtelepítés, mint alternatíva, a szántóföldi gazdálkodás mellett.

– A program elindulása óta, 2019  óta a Zalaerdő Zrt több, mint 35 hektár erdőt telepített, az általa vagyonkezelt területeken, ami a társaság méreteihez, illetve a rendelkezésre álló telepítendő  szántóterületek méreteihez mérten úgy gondolom, egy jelentős feladat –emelte ki Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

A mintafásítást meghatározott metódus szerint kell végrehajtani, - hangzott el a sajtótájékoztatón. Ezen a területen az első kivitelben 19.600 darab kocsányos tölgy, 2800 magas kőris, 1400 vadalma, 2800 madárcseresznye és 1400 darab vadkörte csemete lesz elültetve. Cserjés erdőszegélyt is létrehoztak a terület nyugati oldalán, a fásítási program szintén ebben az erdőrészletben folytatódik, ősszel.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.