A magyarszerdahelyiek is lerótták kegyeletüket március 15-én

facebook megosztás

Magyarszerdahelyen is fejet hajtottak szerdán délelőtt a forradalom és szabadságharc hősei előtt. A települési IKSZT-ben tartott rendezvényen előbb egy a korszakot bemutató előadást hallhattak a résztvevők, majd az emlékezés koszorúinak elhelyezésével adták meg a tiszteletet a 175 évvel ezelőtti eseményeknek.

Az eseményen a Halis István Városi Könyvtár két munkatársa működött közre, akik az „Élő Történelem Teaház” elnevezésű programsorozat a forradalmat és szabadságharcot bemutató prezentációját adták elő a magyarszerdahelyieknek. Az előadás egy különleges aspektusból, a huszárok, valamint a nők szemszögéből vizsgálta az 1848/49-es eseményeket.

 – A nőknek ebben a korszakban nem olyan volt a státuszuk, mint mondjuk a későbbi korokban. Nagyon fontos bemutatni, hogy egy nőnek hogyan is sikerült megbirkóznia a különböző nehézségekkel és hogyan is élték azt meg, hogy a férfiak elmennek háborúzni és ők otthon maradtak egyedül a gyerekekkel. Ezek mind-mind nagyon súlyos témák, ami egy ilyen eseményhez – ha járulékosan is -, de hozzátartoznak. Az életnek úgymond tovább kell menniük, bárhogy is alakulnak a dolgok. A nőknek ebben mindig hatalmas szerepük van – mondta el Benke Dániel,  a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa.

Benke Dániel és Musztács Krisztián az előadásukat különböző filmrészletekkel színesítették, hogy még átélhetőbbé tegyék a hallgatóság számára a történéseket. A közönség így láthatott jeleneteket a „80 huszár”, „A Klapka-légió” valamint a gróf Batthyány Lajos életét bemutató „Utolsó órák” című alkotásokból is. 

– Elég sok film készült a témában, de nagyon sok olyan van, ami ma már kevésbé állja meg a helyét. Olyan dolgokra próbálnak fókuszálni, ami nem teljesen a korszakra, hanem inkább az azutáni korszakra és a forradalommal kapcsolatos gondolkodásmódra apellál. Ezért próbáltunk olyan filmeket választani, amik kicsit a közelmúltban készültek, vagy olyan realista látásmóddal rendelkeznek, ami még a mai napig is megállja a helyét – fogalmazott Musztács Krisztián  könyvtáros.

Az eseményen részt vett Marczin György, Magyarszerdahely polgármestere is. A település első embere szerint különösen fontos, hogy a nemzeti ünnepeken a falu lakói is leróják kegyeletüket valamiyen formában.

– Minden évben, mikor összeállítjuk a kulturális munkatárssal az éves programot, erre külön hangsúlyt fektetünk, hogy ezek az ünnepek méltóképpen legyenek megünnepelve. Próbálkozunk, eleinte kevesebben voltak a létszámot tekintve, de most már azért egyre többen részt vesznek ezeken a megemlékezéseken, ünnepeken is – emelte ki Marczin György polgármester.

A megemlékezés koszorúzással, valamint a forradalomban és szabadságharcban résztvevő magyarszerdahelyi honvédek nevének felolvasásával zárult.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.