Ismét Nagykanizsa volt a fánk fővárosa
Több ezer látogatót vonzott a XV. Országos Farsangi Fánkfesztivál. Szombaton maszkázással indult a nap, amit a számos kulturális program mellett a gasztronómiai ízkavalkád tett teljessé a Kanizsa Arénában.
A 15 éves munka eredményeként minősített fesztivál lett a rendezvény, és négy alkalommal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. Idén azonban nem a rekorddöntések kerültek előterébe, hanem a 15. születésnap. Kámánné Szép Teréz fő szervező kiemelte, köszönettel tartoznak az önkormányzatnak, Szakacsits Szabolcsnak és a további támogatóknak, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre a 2023-as fesztivál.
– Ez a 15. nagyon sok kaland, nehézség, pozitív élmények, tehát mint az élet, mindent magával hozott a fánkfesztivál szervezése is. Ugyan ezek szép dolgok, pozitív dolgok és negatív dolgok is, ezzel együtt járnak. De most csak a szépre emlékezzünk. 15 év egy nagyon hosszú idő egy fesztivál életében. Az első három rendezvényt hogyha megengedik elmondanám, hogy az intézmény falain belül indult, ott indítottuk a rendezvényt, már az elején egyértelművé vált, hogy kell egy más külső helyszínt találnunk, hisz olyan nagy az érdeklődés a rendezvényünk irányába – mondta el Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója.
A gasztronómiai fesztivál lehetőséget biztosított az amatőr és a profi fánkkészítő csapatoknak egyaránt. Elekes Zoltán, a zsűri elnöke elmondta, minden évben vannak igazi különlegességek, így idén is nehéz volt a zsűri munkája.
– A fánkfesztiválon mindig vannak különleges fánkok, a zsűrinek ilyen szempontból nagyon nehéz volt a helyzete most is. A fánkok közül ki fogjuk választani, kiválasztottuk a legjobb képviselőfánkot, ami nekem személy szerint is az egyik kedvenc fánkom és a szalagos fánkok között is voltak remekek. A zsűri amikor majd kihirdeti az eredményt, akkor meg fogják látni az emberfiákok, hogy milyen fantasztikus fánkok voltak, a 15. fánkfesztiválon – nyilatkozta Elekes Zoltán, a Fánkfesztivál zsűrijének elnöke.
Bogatin Sándorné és csapata már napok óta készült az eseményre. Nekik évek óta hagyomány, hogy kitelepülnek, versenyeznek és buzdítják a fiatalokat is a fánksütésre.
– Mi különleges fánkokkal vagyunk, díszített fánkokkal, süteményekkel, amiket nagyon szeretnek. Minden évben hozunk, mert mindig keresik. Éjjel nekiállunk sütni a fánkot és hajnalig sütjük, és akkor készülünk, összecsomagolunk és készülünk ide, hogy frissen hozzuk – tette hozzá Bogatin Sándorné, az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör tagja.
Hagyományos fánkot, csörögefánkot, túrófánkot, tojás- és tejmentes fánkot, de burgonyás, csokoládéval és vaníliával töltött finomságot is kóstolhattak az érdeklődők, többféle öntettel a nagyrécséi asszonyok pultjánál.
– A Nagyrécsei Hagyományőrző Csoport vagyunk, és a kezdetektől jelen vagyunk már a fánkfesztiválon, a szüleinktől illetve a nagyszüleinktől amit tanultunk, azt hoztuk magunkkal, mindent együtt készítettünk, megbeszéltük, hogy milyen fánkokkal jövünk a fesztiválra, nagy szeretettel készítettünk mindent – tette hozzá Gelencsér Mária, a Nagyrécsei Hagyományőrző Csoport tagja.
Több helyi cukrászda is képviseltette magát az Aréna piacterén. Siposné Gerencsér Henriett már sok éve jár a fesztiválra. Náluk még apácafingocskát is lehetett kóstolni, az ügyvezető szerint ez az egyik kedvence a látogatóknak.
– Hatodik alkalommal vagyunk a fánkfesztivál részesei, a pandémia alatt is a Voke Kodály Zoltán Művelődési Házat támogattuk végig, és sok fánkkal készültünk. Készültünk különleges fánkokból, rózsafánkkal, hattyúfánkkal, eklerfánkokkal, dobos fánkkal, képviselővel, és a hagyományos fánkot is hoztuk. Illetve most már évek óta nagyon szeretik az apácafingocskát, amit ilyen pohárkrémként hozunk el – mondta Siposné Gerencsér Henriett, a HeniCuki ügyvezetője.
Nemesdédről is van visszajáró csapat, akik idén egy fiatalabb generációval érkeztek Kanizsára 9 féle fánkkal, de helyben készült finomsággal is kedveskedtek az érdeklődőknek.
– Van egy csomó dolog, amit otthon sütöttünk, és abba még hála Isten besegítettek, azok a nyugdíjasok is, akik otthon maradtak. Hoztunk 9 féle fánkot, amit otthon készítettünk, és itt most sütünk hagyományos farsangi fánkot – árulta el Halászi Attiláné.
A Husz házaspár is már több fesztiválon kint volt, a kulturális műsorok mellett a süteményeket is megkóstolták. Nagy kedvencük a hagyományos fánk házi baracklekvárral.
–Engem elsősorban a pécsi fúvósok érdekelnek, de minden műsort szívesen megnézünk, szeretünk kicsit körülnézni, ismerősökkel beszélgetni, mindent egy kicsit megnézni – tette hozzá Husz Elemérné.
Próbáltak minden korosztály igényeinek eleget tenni a szervezők, hiszen gyereksarok és helyi termelők is jelen voltak, a színpadon pedig zenés-táncos programok váltották egymást. A fánkversenynél több kategóriában is hirdettek győztest. Az amatőr helyben sütött és a különleges kiírás győztese a Nemesdéd Angyalai lettek, míg a profiknál a hozott fánkok kategóriában a Sissy Cukrászda, a különlegesnél pedig a Szilágyi Cukrászda kapta a legjobbnak járó elismerést.
Eredmények:
Helyben sütött, hagyományos, amatőr:
I. Nemesdéd Angyalai
II. Hunyadi Mátyás
III. Nagyrécsei Hagyományőrzők
Hozott, hagyományos, profi:
I. Sissy Cukrászda
II. Zami Cukrászda
III. Heni Cuki
Hozott, hagyományos, amatőr:
I. Egymásért Klub Zalakomár
II. Őszirózsa Egyesület Eszteregnye
III. Palini Nyugdíjas Klub
Különleges, profi:
I. Szilágyi Cukrászda
II. Anagyok
III. Sissy Cukrászda
Különleges, amatőr:
I. Nemesdéd Angyalai
II. Hegedűs Bogi
III. Őszirózsa Egyesület Eszteregnye
Különleges táplálkozási igényt kielégítő:
I. Anagyok
II. Kórház Klub
III. Egymásért Klub Zalakomár
Legjobb ízű fánk: Anagyok
Legszebb standért járó díj: Őszirózsa Egyesület Eszteregnye
Nagykanizsa MJV különdíja: VOKE Mamik Nagykanizsa
Fesztiváldíj: Nemesdéd Angyalai
Szakacsits Szabolcs különdíja: Örök Tinik Tófej
Az örökös bajnok: Örök Tinik Tófej
Közönségdíj: Egymásért Klub Zalakomár
K.B.V.
(Borítókép: Kanizsa TV)