Szakemberek szerint az egyetemeknek nincs kapacitása a hallgatók nyelvoktatására

facebook megosztás

Hiába bízza az intézményekre a kormány a döntést a diplomához korábban szükséges középfokú nyelvvizsgával kapcsolatban, a gyakorlatban nem lett könnyebb a felsőoktatásban tanulók dolga.

A statisztikák szerint európai viszonylatban Magyarország utolsó előtti helyen áll az idegen nyelvek megtanulása terén. Móric József szerint a közoktatásban használt, rendszerváltás óta fennálló nyelvtanközpontú oktatás nem elég hatékony.  

– A nyelvtanközpontú tanítás, belesulykoljuk a gyerekekbe és a fiatal felnőttekbe a nyelvtant. Valóban nyelvtani ismeretek nélkül helyes és pontos beszéd nem lehet, de hát vegyük figyelembe, hogy ahogy mi egymás között magyarul beszélünk, abban is számtalan nyelvtani hiba van. – nyilatkozta Móric József, a Dialóg Nyelviskola igazgatója. 

A szakember úgy véli, sokkal fontosabb lenne a beszédközpontú oktatás, és a gyerekek bátorítása arra, hogy ha hibásan is, de merjenek megszólalni idegen nyelven. Az leterhelt tanároknak azonban sokszor nincs energiájuk a hatékonyabb módszer alkalmazására. A kormány döntése értelmében december 7-től az egyetemek hatáskörébe helyezték, hogy kötelezővé teszik-e a diplomához a középfokú nyelvvizsgát.

– Én azt gondolom, hogy egy magára kicsit is adó egyetem az meg fogja követelni a nyelvvizsgát, egy idegen nyelvnek legalább a középfokú ismeretét, ugyanis a törvény úgy szól pontosabban, hogy az állam nem írja elő valóban a nyelvvizsgát, hanem ráhagyják a döntést az egyetemre, de ha viszont az egyetem előírja a nyelvvizsgát, akkor meg kell, hogy teremtse az egyetem a képzésnek a feltételeit. – tette hozzá Móric József.

A Dialóg Nyelviskola igazgatója szerint a felvételihez szükséges nyelvvizsgákkal vitt többletpontoknak köszönhetően nem fog visszaesni a vizsgázni vágyók száma. Emellett a legtöbb felsőoktatási intézmény anyagi kapacitás és emberi erőforrás hiányában nem tudja vállalni a hallgatók nyelvoktatását, ezért kérdéses, hogy melyik egyetem milyen követelményeket határoz meg a jövőre nézve.  

SZ.F.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.