Nagykanizsai színművész tolmácsolásában láthatta a közönség József Attila félelmeit és traumáit

facebook megosztás

József Attila belső vívódásai elevenedtek meg a Karos Korzó rendezvényközpont színpadán pénteken este. A Szabad ötletek jegyzéke című monodrámát Sütő András, nagykanizsai születésű színművész előadásában láthatta a publikum.

A Szabad ötletek jegyzéke a magyar irodalomtörténet egyik legjelentősebb és legvitatottabb alkotásának számít, mert a kötetben József Attila kendőzetlenül jegyezte le félelmeit és traumáit. Sütő András húsz évesen látta a műből készült színdarabot Jordán Tamás előadásában, de úgy érezte, hogy színészileg meg kell érnie ahhoz, hogy színpadra álljon a kétségek közt őrlődő költőt megformálva.

– Fiatal, pályakezdő színészként azt gondoltam, hogy ide nekem az oroszlánt is és egyszer majd én is ezt szeretném megcsinálni. Hát nem voltam olyan bátor, én tizennégy évet vártam erre a pillanatra, mígnem elkezdtem tanulni, elkezdtem vele foglalkozni. Megkerestem Jordán Tamást is, hogy én is szeretnék ezzel az anyaggal foglalkozni, mert mégiscsak ez emblematikusan hozzá kötődik. Ő áldását adta rá és elkezdtem annyi idősen ezt tanulni, mint amikor József Attila ezt megírta – mondta el stábunknak Sütő András színművész. 

Sütő András szerint pályafutása legösszetettebb munkája a monodráma. Amellett, hogy rengeteg szöveget tanult meg, a szerep százszázalékos átlényegülést kíván tőle. Az előadásban minden egyes szünetnek, hangsúlyozásnak óriási szerepe van. Éppen ezek miatt a tényezők miatt érzi úgy a nagykanizsai születésű színművész, hogy minden alkalommal, amikor színpadra áll, szakmailag és emberileg is fejlődni tud.

– 55-60 percen keresztül vagy fenn tudom tartani az emberek figyelmét, vagy nem. Ez egy nagyon nehéz feladat és ez egy rémisztő feladat, mert azért színházban két-három hónapig begyakoroljuk, bármikor tudjuk segíteni egymást. Ha valaki nem ad egy végszót, ment a másik vagy besúgja a súgó, és ez a védőháló nélkül kifeszített lét, ez nem tud nem izgalmat okozni számomra minden egyes előadáson – tette hozzá Sütő András. 

Az előadásra megtelt a Karos Korzó rendezvényközpont nézőtere. Sütő Andrással bővebb beszélgetést láthatnak mai Kanizsa Kult című magazinműsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.