Dél-Zalában is egyre népszerűbbek a mediterrán növények

facebook megosztás

A rétesbe is kiváló a tüskés tök, de szép termést hozott dél-Zalában idén a kákiszilva is. Bekerülnek már a napokban a ládákba a mediterrán növények termései, amelyek egyre népszerűbbek a környékünkön.

A klímaváltozás lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségben termeljenek az emberek akár citromot, kákiszilvát vagy éppen tüskés tököt. Gyenese Endréné a természet szerelmese és a különlegességeket is preferálja, a legtöbb növényt magról neveli.

 

– A tüskés tök Mexikóból származik, egy ismerősöm által jött. A fia járt ott, hozott az anyukának, ő elültette, utána baráti társaságoknak elosztogatta. Rámentünk az internetre, ott elolvastuk, hogyan kell termeszteni – árulta el Gyenese Endréné Marika.

Gyenese Endréné kertjében még mindig terem a tüskés tök,mint az a felvételeinken is látszik, nem lehet szabadon hagyni, fel kell futtatni fára vagy támrendszerre. Salátákba vagy rántani, akár rétesbe is kiváló – tette hozzá Marika. A kákiszilva egy fáról több ládával termett idén a birtokon, de a citromfa még ontja a gyümölcsét.

 

– Télen virágzik a citrom. Folyamatosan virágzik, de tulajdonképpen télen el kezdi hozni a bimbóit, és nyár végére érik be az a sok termés. De, ha nem jó körülmények között van, nem kap elegendő nedvességet, vagy túl meleg helyen van, lehullatja a levelét, nem tud fejlődni a termés se. A harmadik nagy baj, nem kap elég öntözést, nincs elég nagy cserépbe – tette hozzá Gyenese Endréné Marika. 

Gyenese Endréné azt mondta: a mediterrán növények termesztéséhez sokat kell tanulni – ő az internet segítségével tette ezt meg. De hangsúlyozta: a természet, a növények szeretete nélkül semmi sem sikerülhet.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.