Újra gondolt krémes babgulyás és keksztortácska

facebook megosztás

Dr. Havasi Vivien a Médiaház egykori gyakornoka 2-3 éve kezdett el hobbi szinten komolyabban foglalkozni a sütögetéssel. A főzés mindig ment – jegyezte meg magától értetődően. Gyakran főz oly módon, hogy több receptet is áttanulmányoz, és a legjobbakból összeollóz magának egy saját verziót. Úgy is mondhatnánk, olyan Vivieneset. Legyen szó bármilyen sütemény elkészítéséről, édes-krémes tortáról vagy éppen kelt tésztáról, mindegyik „kézre áll” neki. Tavaly például a kislánya, Hella születésnapjára unikornisos tortát sütött. Mondani sem kell, milyen tetszést aratott vele a kisbabás anyukák körében. A következő hétvégén a baráti körből már egy másik kisbaba pacskolhatta kedvére az általa készített unikornis-tortát. Idén tovább kreatívkodott Vivien. Mivel nyár elejétől már kecskét is tart a család a háznál, azóta kecskesajtot, joghurtot, házi sajtkrémet is készít. A kecsketejnek íze van, de nincsen szaga –vallja meggyőződésből. 



Újra gondolt krémes babgulyás

Hozzávalók:

2,5 kg sertés lapocka és hátsó csülök, 500 g száraz bab (főzés előtti nap beáztatjuk), 3 db 250 g-os babkonzerv, 2 db kókusztej konzerv, 500 g paradicsom, 6 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 5 db burgonya, 3 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, kb. 2 evőkanál sertészsír. Ízlés szerint: só, bors, pirospaprika, chili, cayenne bors, lestyán, majoranna, petrezselyem, koriander, babérlevél.

Elkészítése:

A bográcsban zsiradékon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, melyre rátesszük a felkockázott húsmixet. Meghintjük a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, az egyik konzerv kókusztejet és 1 konzerv babot, a beáztatott babot (lé nélkül), a megtisztított felkarikázott sárgarépát, zöldséget a felkockázott burgonyát, valamint a megtisztított fokhagyma gerezdeket.

Időnként megkeverjük, körülbelül fél óra múlva hozzáadjuk a 2. babkonzervet, további félóra múlva pedig az utolsó babkonzervet és a kókusztejet. Még kb. fél órát főzzük és folyamatosan kóstolgatjuk, fűszerezzük ízlésünk szerint. A fokozatos adagolásnak köszönhetően a konzervbabok szétfőnek, az áztatott bab megpuhul, viszont szép egész marad. Az étel beltéren tűzhelyen is elkészíthető.

Keksztortácska

A kosárka alap hozzávalói:

25 dkg kakaós keksz finomra törve, 5 dkg durvára aprított mandula, 10 dkg vaj.

A hozzávalókat összegyúrjuk, muffin papírokba nyomkodjuk és hűtőszekrénybe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelék hozzávalói:

25 dkg túró, 10 dkg natúr joghurt, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 db tojás.

Elkészítése:

A töltelék hozzávalóit krémesre keverjük és betöltjük a kekszalapokra. A sütemények tetejére ízlés szerint csokoládékrémet vagy lekvárt teszünk.

Körülbelül 20 perc alatt 180 fokon megsütjük. Miután elkészült, 1 órára tegyük hűtőbe, mert így könnyebben eltávolítható a muffin papír.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.