Jól viselte a szőlő a nyári időjárást a förhénci hegyháton
Egy négyhetes periódust leszámítva egyenletes volt a csapadékeloszlás a förhénci hegyháton. Förhénci Horváth Gyula szerint jelentősebb probléma volt a hőség és a páratartalom, ami komoly növényvédelmi kihívások elé állította a gazdákat.
A szőlő kifejezetten jól viselte a zalai időjárást, de az is tény, hogy az ország más vidékein megszenvedték az időjárás viszontagságait az ültetvények. Egyes borvidékekre kisebb fürtök, apró bogyók és a kiegyensúlyozatlan termés jellemző, de szerencsére ez a dél-zalai régióban nem tapasztalható – hangsúlyozta Förhénci Horváth Gyula.
– Mi az elmúlt egy hónapban is több hullámban kaptunk kielégítő mennyiségű csapadékot. Volt, amelyik a nagy szárazságot is 23 mm csendes áztató esővel szakította meg. Ez négy hete volt, de azt gondolom, azt ideálisan tudta hasznosítani már a szőlő. Ennek jelentős része elpárolog, de jutott már a növényeknek is. A felüdülés szempontjából az sem hátrányos, ha a lombozatot letisztítja, és eljön egy kedvezőbb környezet a növények számára –tudtuk meg Förhénci Horváth Gyula borásztól.
A környéken a korai fajtákból – mint az Irsai Olivér és a zenit – szüreteltek már a termelők, a mennyiség és a minőség is kedvező. A komolyabb szőlők, a középérésűek szeptember közepén érkeznek, a későiek pedig októberben. A következő napok, hetek időjárása befolyásolja majd döntően azt, milyen évjárat lesz a dél-zalai.
– Hiába mondjuk el ezt egymilliószor, de ismétlés a tudás atyja. Mindenki a szabadidejéhez igazítja ezeken a hobbiméretű ültetvényeken a munkálatokat. Én azt tudom javasolni mégis, ha van lehetőség, akkor a fehér szőlőt sav-cukor arányra szüreteljék, a kékszőlőt pedig csersav érettségre –tette hozzá Förhénci Horváth Gyula.
Förhénci Horváth Gyula tanácsairól bővebben beszélgetünk jövő heti Dombvidék című magazinunkban.
V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)