Emelkedett a megfázások száma az iskolakezdés után

facebook megosztás

Nőtt a megfázási tünetekkel küzdők száma az elmúlt napokban. Különösen érinti ez az óvodába, iskolába járó gyermekeket, akik könnyen átadhatják egymásnak a fertőzést.

A hűvösebb időben gyakoribbá válnak a meghűlések, amelyek melegágyai lehetnek a kórokozóknak, ahogyan a kis légterű helységek is, például csoportszobák, tantermek. A megfázást egyaránt okozhatja vírus és baktérium. Bakteriális fertőzés miatt alakul ki – egyebek mellett – a mandula-, a torok-középfül- és a tüdőgyulladás – említette Spingár Andrea. 

– A vírusos fertőzések gyakran járnak lázzal, enyhe, felső légúti tüneteket produkálnak, mint például a torokfájás, a köhögés és a nátha. Gyakori a végtagfájdalom, ízületi panaszok és a fejfájás is. A vírusos fertőzéseket vizsgálattal, illetve a lefolyás alapján lehet elkülöníteni a bakteriális fertőzésektől – nyilatkozta Spingár Andrea gyermek háziorvos.

Mivel hasonló tünetei vannak a vírusok és a baktériumok által okozott betegségeknek, az első jeleknél még nem kell azonnal orvoshoz fordulni.

– Nem fogja tudni megmondani a szakember sem még, hogy vírus vagy bacilusfertőzésről van-e szó. Ilyenkor az első egy-kettő napot célszerű otthon tölteni, pihenni, sok folyadékot fogyasztani. Orrfolyósnak orrcseppet használni, köhögősnek köptetőt adni, hasfájóst egy kicsit diétáztatni, és ha kettő-három nap eltelt, és a panaszok nem enyhülnek, akkor javasoljuk az orvoshoz fordulást – tette hozzá a szakember.

Spingár Andrea hozzátette, a Covid-járvány egyedüli pozitív hozadéka a telemedicina nevű online szolgáltatás, amely személyes találkozás nélkül is lehetővé teszi a szülő és a házi gyermekorvos közötti kommunikációt.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.