Demonstráltak az egyik nagykanizsai iskola pedagógusai

facebook megosztás

Tiltakozott a Péterfy-iskola 18 pedagógusa a polgári engedetlenségben résztvevő kollégáik megfélemlítése ellen. Ahogy az a közösségi oldalra feltöltött nyílt levelükben olvasható, elvárják, hogy a minisztérium megoldást találjon a megalázóan alacsony bérek miatti pedagógushiányra, a tényleges érdekérvényesítési joguk és a valódi szakmai párbeszéd hiányára, valamint a tanárt és diákot egyaránt sújtó túlterheltségre.

Ezekre a problémákra az év eleje óta igyekszünk felhívni a figyelmet, országos, gördülő sztrájkkal, polgári engedetlenséggel – magyarázta Jakab Andrea, a Péterfy-tagintézmény pedagógusa. Nincs utánpótlás, nincsenek rendezve a bérek, a kollégák és a gyerekek is túlterheltek, a NAT korszerűsítésére lenne szükség. Ezek mind olyan problémák Jakab Andrea szerint, amelyeket nem holnap vagy 2027-ben, hanem már régen orvosolni kellett volna.

– Meglehetősen elkeseredettek vagyunk, sokan. Azt kell mondjam, dühösek is vagyunk. Mert úgy söprik asztal alá ezt a problémát, ahogy ezt nem lenne szabad. Itt a gyerekekről beszélünk, a közoktatásról beszélünk, a jövőről beszélünk. Nagyon sok minden eldől egy iskolában – fogalmazott Jakab Andrea, a Péterfy-iskola pedagógusa.

Október 5-re országos megmozdulást hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Jakab Andrea úgy látja, az akció mellé leginkább ismét a fővárosi kollégák állnak majd, hiszen ők merik csak hallatni a hangjukat.

– Itt vidéken azt gondolom, ez nehezebben megy. Leginkább azért van ez, mert ez szakmai kérdésből egy teljesen átpolitizált kérdéssé vált. Szekértáborok állnak egymással szemben, holott nem erről van szó. Nem erről kellene, hogy szóljon ez a történet – tette hozzá Jakab Andrea.

Az elöregedő pedagógustársadalom, a megalázó bérek, a gyerekek terhei, a NAT és a tananyag korszerűsítése, az integrált oktatás tárgyi és eszközfeltételei mellett még sok más van, ami renoválásra szorulna – minderről Jakab Andrea bővebben beszél mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.