Sajtszószos rakott cukkini és bögrés kevert süti

facebook megosztás

Kurucz Hajnalka irodavezető gyakran készít sajtszószos rakott cukkinit. Hamar elkészül vele, nagyon finom, és a családja imádja. A cukkinit a kertjükben termeszti, télire kockákra vágva lefagyasztja, így egész évben süthet-főzhet belőle.

Úgy is szoktam vele variálni – jegyzi meg Hajnalka, hogy nem a tepsibe rakom rizzsel, hanem kifőtt tésztára teszem a szószt.

A sajtszószos rakott cukkini hozzávalói:

2 ek olaj, 1 csirkemell filé, 1 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 db cukkini, 1 tk só, kevés őrölt bors, 1 db paradicsom, sajtszósz (én boltit használok) 40 dkg rizs, amit mindig bögrével mérek. A tetejére reszelt sajt.

Elkészítése:

A kockára vágott csirkemellet fehéredésig sütöm olajon. A vörös hagymát felaprítom, a fokhagymát lereszelem, majd a húshoz adom. Ízlés szerint sózom, borsozom. Hozzáadom a kockára vágott paradicsomot, majd addig főzöm amíg kissé össze nem esik. Ezután beleteszem a kockára vágott cukkinit, és fedő alatt az egészet összefőzöm. Amikor elkészült a ragu, hozzáadom a sajtszószt, és összeforralom az egészet.

A megfőtt rizst egy tűzálló tálba teszem, ráöntöm a sajtszószos ragut, végül sajtot reszelek a tetejére. Végül 200 C fokos sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütöm, és kissé kihűlve tálalom.

A család másik kedvence az egyszerűen, gyorsan és bármilyen gyümölccsel elkészíthető bögrés kevert süti.

Hozzávalók:

2 bögre liszt, 1 sütőpor, 1 bögre cukor, pici só, 1 vaníliás cukor, 1 bögre tej, 0.5 bögre olaj, 1 tojás és bármilyen gyümölcs.

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a tejet, a tojást, az olajat. Tepsibe rakom és gyümölcsöt szórok rá, majd előre melegített sütőben, 165 C fokon kb 45 percig sütöm. A tetejére fahéjas cukrot szórok.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.