Felnőtt karrierje még csak most kezdődik igazán

facebook megosztás

Az elmúlt héten Kanadában megrendezett felnőtt kajak-kenu világbajnokságon Kurucz Levente, a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub kajakosa A-döntőzhetett a vegyes K-2 500 méteres számában, s végül Gazsó Alidával lapátolva egy hajóban a hatodik helyet szerezte meg.

A tényeket - akár kicsit hosszabban is – ízlelgetve nyugodtan leírhatjuk, egy-egy magyar sikersportágban felnőtt világbajnokságra Nagykanizsáról el-, illetve kijutni nem kimondottan „napi rutin”, de ahogy arra gondolatai végén még Kurucz Levente is utalt, illő pozitív hozzáállásúnak lenni e téren is. A korosztályos Európa-bajnok kanizsai kajakozó a különböző válogatókon, úgymond szétlövések során is kitűnően teljesített az elmúlt időszakban, ráadásul az élet is, fogalmazzunk így, szembe jött vele, amikor tudatosítani kellett magában, addigi vezetőedzője, Sári Nándor halálát követően folytatni kell a munkát az új stábbal és ami a szintén lényeges: Nagykanizsán. Ennek eredménye pedig, hogy itthoni trénere, Szádovszki Zsolt instrukciói alapján lapátolt előre a továbbiakban is, s ennek eredménye a felnőtt világbajnoki hatodik helyezés.

- Igazából úgy tekintek magamban erre a világbajnoki szereplésre, hogy egyfajta visszajelzés arra vonatkozóan: jól csináljuk a dolgokat immár ilyen szinten is – fogalmazott Levente. - Ha ehhez hozzáteszem, hogy az egyik legfiatalabb kerettag voltam a magam 19 esztendejével kint a vb-n, s így hoztam az elért teljesítményt, nem lehet okunk panaszra. Lett volna esélyem még más számra is korábban, de így döntöttünk, hogy vegyes K-2-ben megyek, s úgy érzem, felnőtt világbajnokságon hatodikként zárni elsőre kimondottan szép dolog.

- Milyen volt az alkalmazkodási időszak Halifaxban, még a vb rajtja előtt?

- Tíz nappal a világesemény rajtja előtt utaztunk ki Kanadába, s nyugodtan mondhatom, a második napon már nem volt semmi gondom az akklimatizálódással, meg amúgy nagy egészében nézve sem szokott számomra ez problémát okozni. A vegyes K-2 500 méter száma aztán a verseny ideje alatt már adta az elfoglaltságot, mivel az előfutamok után nekünk jött még egy elődöntő is, melynek keretében kiharcoltuk aztán Alidával az A-döntőt. Ott pedig az elsők olyan időket mentek, melyek a férfi K-2-eseknek is becsületére vált volna, tehát roppant erős mezőnyben evezhettünk.

- Ráadásul a világversenyek nyara még közel sem ért véget...

- A müncheni Európa-bajnokság ugyan kimarad, de a szegedi U23-as világbajnokságra már gőzerővel készülhetünk, készülhetek. Férfi K-4 500 méteren lényegében már biztosan indulhatok, illetve lesz még egy K-2-es megmérettetés, melynek keretben döntenek arról, melyikünk is szállhat be abba a hajóba a vb alkalmával. Mozgalmasan alakulnak tehát ezek a hetek, s bízom abban, hogy a lehető legjobban alakul minden.

Nem alaptalanul bizakodhat Levente, s hogy magabiztossága a helyén van, arról a búcsúzója is árulkodott. Mint mondta, lehet, hogy jó volt eddig is a kajakban, de ezt követően csak még jobb lehet és jöhet eredmények terén!

P.L.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.