Körülbelül 1 milliárd forintra saccolják az egykori munkásszálló felújítási költségeit

facebook megosztás

A kanizsai bérlakásállomány helyzetét ismerve elengedhetetlen, hogy valamit kezdjen a város az egykori munkásszállóval – hangsúlyozta Zakó László. A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója több fórumon rávilágított már a lakhatási problémára. A Széchenyi téri ingatlan helyzetét, esetleges felújítását nem könnyíti meg, hogy jelenleg az állam tulajdona.

Hamarosan elkészül a Széchenyi tér, de a terület összképét jelentősen rontja az egykori munkásszálló. Zakó László szerint a városvezetők közül mindenki – politikai oldaltól függetlenül – lát fantáziát a felújításban. Az épület viszont nem a városé, sőt, a tulajdoni lap alapján a nemzeti és a zalai vagyonkezelő is birtokolja a tömböt.

– Belül nem tudtuk megtekinteni, de legalább 64 lakrészből áll, de akár ennél többől is. Ezek átlagosan 28-30 négyzetméteresek. Összenyitásukkal vagy minigarzon kialakításával teljesen alkalmas lenne vagy egy Fecskeház 2 céljára, tehát fiatal házasok vagy pályakezdők lakhatási gondjaiknak enyhítésére. Vagy pedig költségalapon kiadott, belvárosi lakás részeként –fogalmazott Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A vagyongazdálkodás szakemberei mintegy 1 milliárd forintra saccolják a felújítás összköltségét. Zakó László kiemelte: a város nehéz anyagi helyzete miatt ehhez mindenképpen állami, pályázati forrás kell, az pedig csak úgy lehetséges, ha a megfelelő szinteken is támogatják az elképzelést.

– Itt arra lenne szükség, hogy az a néhány bennfentes szeresse azt, hogy ezt az ingatlant megkapja Nagykanizsa Megyei Jogú Város önkormányzata. Ez ennyi. Ennek a tíz, húsz vagy százszorosa cserél országos szinten gazdát. Vagy adják csak oda az ingatlant, sőt, még pályázati pénzt is tesznek mellé. Ha az illető személy szándéka, akarata fedésben van a kormányzati szándékkal –  tette hozzá Zakó László.

 A legutóbbi közgyűlésen Károlyi Attila szólalt fel a szálló ügyében. Mint mondta, van ennek a térségnek egy országgyűlési képviselője, az ő lobbierejével neki kell ugrani ennek a projektnek.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV) 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.