Még az ág is húzza… – Szünetre vonul a Kanizsa Újság

facebook megosztás

Kezdjük a hírrel, röviden. A Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ezúton tájékoztatja olvasóit, hogy - a tervekkel ellentétben - a nyári leállást követően bizonytalan ideig a Kanizsa Újság nyomtatott verziójának kiadását felfüggeszti. A döntést a cég ügyvezetője az önkormányzat elé kívánja terjeszteni azzal, hogy amint rendeződnek a gazdasági körülmények, az Újságot feléleszti. A cég vezetője addig köteles lesz azt is megvizsgálni, hogy lehet-e, és ha igen, akkor - a tartalom megtartása mellett - milyen módon a kiadás költségeit csökkenteni.

Nehéz, talán előre senki által el nem képzelt helyzetbe került a város az orosz-ukrán háború kitörésével. Egyik napról a másikra lett fizetésképtelen az önkormányzat, de ugyanígy ki- és befizetésre is alkalmatlanná váltak az önkormányzati intézmények, cégek is. Azok, akiknek a SberBankban volt a pénzük, a jó részét elveszítették. A kisebb cégek - mint amilyen a lapunkat kiadó Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. is - nem veszítették el a „vagyonukat”. Némi utánjárással 38 millió forintig mindenki pénzéhez juthatott, így a Médiaház is elérhette a számláján levő pénzt. Volt ugyan egy kis kavarodás abban a hónapban a fizetésekkel. A számlánkon rekedt összeget hetekig nem értük el.

Ahogy fentebb már szó esett róla, az önkormányzat is nehéz helyzetbe került. Mára már tudható, hogy cca 2 milliárd, 2000 millió forintja rekedt a számlán, melyhez egyelőre nem fér hozzá a város. A kormánytól átmeneti segítség ugyan érkezett, de ez a bent rekedt összegnek alig az egyharmadát éri el, ráadásul ezen központi segítséget nem lehet bármire költeni. Azt pedig olvasóink jól tudják, hogy a város lapjának kiadását jelentős részben az önkormányzat finanszírozza.

Miután az már látszik, hogy a SberBank végelszámolása bizonytalan ideig tart, így senki sem tudja, hogy mikor juthat pénzéhez a város. Ezen helyzet hozta kényszer szülte a költségvetés módosítását, mely a Médiaháztól 10 millió forintot vont el azzal, hogy ha megkapja a város a számlán rekedt összeget, akkor ezt a tízmilliós tartalékot a cég újra eléri, és mehet minden tovább. Na, de addig?

Addig pedig megoldást kellett találni. Ez természetesen az ügyvezető feladata, akinek ilyenkor ki kell dolgozni, hogy a bizonytalan ideig tartó átmeneti pénzhiányt miként tudja a cég átvészelni. Mivel a Médiaház egyébként is kicentizett költségvetés mentén gazdálkodik, így drasztikus lépésre volt szükség. A munkatársak számának csökkentése nem volt opció, mert már így is alacsonyabb a létszám, mint ami a feladat ellátásához szükséges. A Kanizsa Újság előállítási költsége eközben radikális mértékben emelkedett. Ismerve a gazdasági környezetet, még csak meg sem lehetett kérdőjelezni az emelések indokoltságát. A háború kitörése előtt emelkedett a papír ára, amit csak tetézett a harcok miatt kialakuló válság. Nem tett jót a forint nagymértékű gyengülése az euróhoz és más meghatározó devizákhoz képest, ami szintén megjelent az előállítási költségekben. Ezt kellett volna a város kinevezett alpolgármestere szerint a többi önkormányzati cég vezetőjéhez hasonlóan a Médiaháznak kigazdálkodni. Megtesszük, de ezért átmenetileg a költségeinket is csökkenteni kell. Ez pedig most csak úgy lehetséges, ha az Újság kiadásának felfüggesztését kezdeményezzük.

Az önkormányzat várhatóan a júniusi soros ülésen tárgyalja majd meg az erről szóló határozat elfogadását, amely várhatóan az ügyvezetőt felkéri arra is, hogy gondolkodjon el a nyomtatott változat előállításának racionalizálásán. Ezt természetesen meg is teszi a Médiaház vezetése, de egyelőre erősen kérdőjeles, hogy létezik-e megoldás.

Így nem marad más, mint a búcsú, ami várhatóan nem végleges, de a csillagok jelenkori állása szerint, várhatóan akár hosszú időre is szólhat. Jó lenne, ha konkrét ígérettel köszönhetnénk el az olvasóktól, de ebben a koordináta-rendszerben nagyon sok az olyan változó, amelyek alakítása jelentősen túl nyúlik egy ilyen kis cég ügyvezetőjének lehetőségein.

Mindezek után már csak megköszönhetem minden kedves olvasónak az eddigi figyelmet, és remélem, együtt várjuk azt, hogy elháruljanak az akadályok az újság újraindítása elől. A visszajelzések alapján sokan megkedvelték azokat az írásokat, amelyeket a nagyszerű munkatársak tettek le az asztalra kéthetente.

Azt azonban még meg kell jegyezni, hogy ezen tartalmak a következőkben is megszületnek, melyek a virtuális térben elérhetőek lesznek. A kanizsaujsag.hu és a kanizsatv.hu ezután is igyekszik kiszolgálni azokat, akiket érdekel a város élete. Ráadásul rövidesen minden egyszerűbb lesz, mert már készül a sok oldalunkat egy helyre integráló kanizsamediahaz.hu oldal, amely már egy, a mai kor elvárásának megfelelő megjelenéssel várja majd a látogatókat.

Remélem, rövidesen találkozunk!

Tar Mihály ügyvezető

Fotó: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata elolvasható a Kanizsa Újság június 17-én megjelent lapszámában.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.