Minél több zöldséget és salátafélét érdemes kipróbálni
Lucerna, káposzta, vöröshere és más zöldségek csíráztatásáról és erjesztéséről adott tanácsokat Magasdi Judit a Kertbarát Klub legutóbbi programján a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az őstermelő azt tapasztalta, hogy az emberek a pandémia időszakában különösen odafigyeltek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak.
Csírák, saláták és fermentált zöldségek elkészítési módjáról osztotta meg tapasztalatait Magasdi Judit. Az őstermelő szerint egyre többen fontosnak tartják a helyes étkezést.
– Nagyon sok tapasztalatom van a természetes zöldségek felhasználásáról, és hogy azoknak a feldolgozott formájából, hogyan étkezzünk minél egészségesebben, hogy minél több maradjon meg a zöldségekből. A Csónakázó-tónál lévő termelői piacon találkoztam Judittal, ő segít sok mindenben a táplálkozással kapcsolatban, sőt a csírákra is rászoktam – mondta el Petkó Tamásné.
Az őstermelő azt tanácsolja, aki teheti minél több zöldséget és salátafélét próbáljon ki, nem muszáj csak egyetlen, például a legelterjedtebb fejes salátára összpontosítani. Az akár 10-15 zöldségből álló keverékek az intenzívebb íz mellett, vitaminokban is gazdagabbak. A kifejlett zöldségek mellett pedig a csíranövények azok, amik bárki számára elérhetőek.
– Rettentő sok enzim, ásványi anyag és vitamin van benne, sokkal több mint magában a kifejlett növényben. Ezt pedig bárki meg tudja otthon csinálni magának. Egy dunsztos üvegben egy kanál mag, és 4-5 napon belül fogyasztható. Egy kis macera azért van vele, reggel és este át kell mosni, de nagyon-nagyon egészséges– hangsúlyozta Magasdi Judit.
Először a retket érdemes megpróbálni, de a lucerna és a vöröshere, a repce, a brokkoli és a zsázsa is nagyon finom – hangsúlyozta az őstermelő, aki a fermentálásról is adott tanácsokat a megjelenteknek. A házi savanyítás, vagy erjesztés nem ördöngősség, a káposztával a legegyszerűbb kezdeni – véli Magasdi Judit. A fermentált zöldségek készítésénél a legfontosabb a türelem, hiszen bár 4-5 nap után már megízlelhető, de az elkészítéstől számolva 10-14 után érik meg igazán az eltett zöldség – hangzott el az előadáson. Mindezek fogyasztása pedig nyersen, önmagában, de főételek mellé, szendvics ízesítéseként is kiváló.
K.V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)