Hiába a tűzgyújtási tilalom, sokan nem tartják be a rendeletet

facebook megosztás

A tartós szárazság mellett elsősorban az emberek figyelmetlensége okozza a tűzesetek kialakulását. Mint ismert: március 10-e óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy ez azért szükséges, mert az elmúlt időszakban jelentősen megszaporodtak a tűzesetek. Nagykanizsán önkormányzati rendelet szabályozza az égetést, Gábris Jácint önkormányzati képviselő szerint Palinban gyakran okoz problémát, hogy a lakosok nem tartják be a rendeletet.



A tűzesetek mértéke teljesen változó, a száznégyzetméteren meggyulladó száraz részektől kezdve egészen a többhektáros tüzekig terjedhetnek – mondta el Kósi Zsolt. A szakember hozzátette, hogy az előző hetekben akár napi négy esetszámmal is számolniuk kell a katasztrófavédelem munkatársainak a csapadékmentes időszak miatt.

– Sajnos az elmúlt időszakban a megyéket is elkerülte a csapadék, és azt tudni kell, hogy eleinte csak kettő, majd négy, aztán tizenkettő megyében volt tűzgyújtási tilalom, és akkor március 10-ével gyakorlatilag az egész országra kiterjesztették. Ennek az elsődleges oka nyilvánvalóan az, hogy csapadékmentes időszakban ezek a tüzek akár nagyobb kiterjedést is elérhetnek – mondta el Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvívője.



Gábris Jácinttól, Palin önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, hogy a városrészben élők május elsejét megelőzően a hét első két munkanapján égethetnek olyan biohulladékot, ami nem okoz környezetszennyezést, az előírásokat betartva reggel nyolc, illetve este hat óra között. A rendeletet azonban többen is megszegték, sokan a kijelölt időintervallumon túl égettek, ráadásul környezetkárosító, illetve egészségkárosító anyagokat.

– Sajnos az a tapasztalat, hogy vannak olyan lakók, akik nem tartják be még mindig ezeket a szabályokat. Nem elég, hogy ezen időn túl égetnek, és nagy mennyiségben, hanem gyakran olyan anyagokat is rádobnak a tűzre, amelyek erősen rákkeltőek vagy egészségkárosítóak. Én azt gondolom, hogy ez már évek óta tartó súlyos probléma, úgyhogy valami hatékonyabb fellépést kell kitalálnunk a renitensekkel szemben – osztotta meg tapasztalatait Gábris Jácint.

A képviselő azt is elmondta, hogy az első, kisebb rendeletszegések esetében a szabályszegők még figyelmeztetésben részesülnek, második esetben, illetve súlyosabb vétség esetén viszont büntetéssel számolhatnak.

K.T.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.