A magyar hatóságok is vizsgálják a Zágrábban lezuhant robotrepülő ügyét (Frissítés: Pénteken kétszer is felszálltak a Grippenek)

facebook megosztás

A magyar hatóságok is vizsgálják a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.    

A tárcavezető kora délután azt írta: nemrég beszélt telefonon Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszterrel az ügyben.    

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében.    

"A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt" - közölte.    

Szakértők szerint - a roncsok alapján - egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén - jelentette pénteken az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva. Az eset csütörtökön valamivel éjfél előtt történt.

Arról, hogy egy robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén itt írtunk.

MTI

(Borítókép: Antonio Bat/EPA-EFE)

Frissítés - Szijjártó: gyanús radarjelek alapján kétszer is felszálltak a Gripenek, de nem találtak semmilyen objektumot

Gyanús radarjelek alapján kétszer is felszálltak a Magyar Honvédség légierejének repülőgépei pénteken, de egyik alkalommal sem találtak semmilyen repülő objektumot - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mint ismeretes csütörtökön valamivel éjfél előtt, Zágráb központjában is hallható robbanás után egy TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép egy nagyobb darabja a Jarun tó mellett zuhant le, a helyszínen három méter átmérőjű krátert ütve.

A minisztérium közleménye szerin a tárcavezető arról számolt be, hogy a honvédség péntekre virradóra érzékelte egy tárgy átrepülését Ukrajna felől az ország légterén, amelyről később kiderült, hogy azonos a Zágrábban később lezuhant drónnal.    

Rámutatott, hogy az ügyben a NATO több tagállama, Magyarország mellett Románia és Horvátország is érintett, ezért a hatóságok a szövetségesekkel szoros együttműködésben vizsgálják az esetet.    

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar légierő a péntek déli órákban az éjszakaihoz hasonló jeleket detektált, ezúttal az északkeleti országrészben. Ezért a kecskeméti bázisról felszálltak a készültségi szolgálatban lévő Gripenek, amelyek átvizsgálták az érintett területet, de ott semmilyen repülő objektumot nem találtak, így visszatértek a támaszpontra.    

Ez a délutáni órákban is megismétlődött, azonban akkor sem fedeztek fel semmilyen légi járművet.    

A miniszter elmondta, hogy az észlelésekről tájékoztatta román, horvát és szlovén kollégáját, hiszen fontos a gyors és hatékony információáramlás.    

"Mivel a szomszédságban háború van, ezért rendkívül fontos, hogy minden esetben megfontoltan és higgadtan járjon el a honvédség és a légierő. Ez így volt most, és így lesz az elkövetező időszakban is" - szögezte le.    

"Meg kell védenünk Magyarországot, a magyar emberek biztonságát, és garantálnunk kell, hogy Magyarország semmilyen módon ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba" - tette hozzá.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.