Tizennegyedszer is Fánkfesztivál
Múltidézéssel kezdődött a XIV. Országos Farsangi Fánkfesztivál csütörtök este a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A programok között – egyebek mellett - nosztalgikus filmvetítés, kiállításmegnyitó és a receptverseny eredményhirdetése is helyet kapott.
Zenés-táncos felvonulással, jó hangulatban, szép számú közönséggel indult a háromnapos rendezvénysorozat. A résztvevők az előző évek fesztiváljai mellett a farsanghoz kötődő szokásokat is felelevenítették a kulturális intézményben.
– Ami nagyon fontos számomra, egyrészt, hogy végre testközelből találkozunk a közönségünkkel, ha nem is úgy, ahogy terveztük, de mégiscsak tudunk beszélgetni, egy kicsit lazítani, együtt lehetünk a XIV: Országos Farsangi Fánkfesztivál rendezvényein. A mai nap egy kicsit a visszaemlékezésről szól. Tizenhárom év emlékeit idézzük fel a fotókiállítás keretén belül, készítettünk egy nagyon izgalmas kiadványt. Ezt szerintem meg kell nézni mindenképp – avatta be stábunkat a részletekbe Kámánné Szép Terézia az intézmény igazgatója és a rendezvény főszervezője.
Sokféle fánkot lehetett kóstolni a standoknál a helyi vállalkozóknak és a közreműködő csapatoknak köszönhetően. A szakértők szerint egy jó fánk alapja a minőségi nyersanyag és az, hogy nem szabad túlgondolni sem a tartalmát, sem a kinézetét.
– Hiszem azt, hogy a fánk az örök. Olyan, mint a rétes: hozzátartozik a hétköznapjainkhoz. Hiszem és gondolom, hogy egy jó szalagos fánkért, igazi, házi baracklekvárral, az ember eljön Nagykanizsára. Én Szegedről járok ide tizenéve. Mindig azt mondom, hogy a szalagos fánk az a mi gasztrokulturális életünk, az egyetemes magyar kultúra gasztronómiai részének egy meghatározó étele – nyilatkozta Elekes Zoltán a fesztivál zsűrielnöke.
Az évek múlásával már modern és bizonyos ételérzékenységeknek megfelelő fánkok is készülnek, de a tapasztalatok alapján még mindig a hagyományosat fogyasztják a legtöbben.
K.V.
(Borítókép: Kanizsa TV)