Szerdáig még leadhatóak a fel nem használt vagy hibás tűzijátékok

facebook megosztás

Még két napig, január 5-ig leadhatóak a fel nem használt vagy hibás tűzijátékok. A harmadik osztályba tartozó pirotechnikai eszközök alkalmazása kizárólag december 31-én 18 órától január elseje reggel 6 óráig engedélyezett. A vissza nem vitt, harmadik kategóriába besorolt kellékek birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk pénzbírságot von maga után.

A jogszabály szerint az egyes, valamint a kettes kategóriába tartozó termékek egész évben felhasználhatóak magánterületen. Ezekbe a kategóriákba tartoznak a nagyon alacsony és az alacsony kockázattal járó készülékek. Farkas Balázs pirotechnikus elmondta, ezek közül csak a hibás termékeket kell a forgalmazóhoz visszavinni, aki köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

– A legfontosabb az F3-as kategória. A jogszabály azt mondja, hogy ezeket a termékeket december 28. és 31. között lehet megvásárolni. December 31-én este 6-tól január 1. reggel 6-ig fel lehet használni. Aki ezeket a termékeket valamilyen oknál fogva nem használta fel, akkor lehetősége van arra, hogy január 5-ig visszaszállítsa a vásárlás helyszínére – nyilatkozta Farkas Balázs pirotechnikus.

Január 6-tól már engedély-, és végzettségköteles a hármas kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása és felhasználása.

– Igazából mivel a jogszabály azt írja, hogy ezeket a termékeket térítésmentesen és költség felszámítása nélkül kell visszavenni, elméletileg vissza lehet vinni akármelyik konténerbe és ott kötelesek átvenni. Azt tudni kell, hogy mivel a jogszabály így fogalmaz, ennek értelmében ezeknek a termékeknek az ára nem jár vissza. Ezért úgy gondolom, hogy bármelyik ilyen konténernél le lehet adni – fogalmazott Farkas Balázs.

Farkas Balázs azt is elmondta, hogy a kilőtt tűzijáték telepet nem kell visszavinni.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV/Archív)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.